Primele sapte spitale transformate in camine de batrani, din cele 67 desfiintate, ar fi trebuit sa primeasca, incepand de azi, 1 iulie, primii beneficiari, insa doar cinci dintre ele au reusit sa respecte termenele stabilite, a declarat secretarul de stat din Ministeru Muncii Nicolae Ivaschescu. Cele doua unitati care au primit finantare si nu au reusit sa finalizeze lucrarile sunt in judetul Teleorman, unde reprezentatii Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) au mers sa atraga atentia ca pot pierde finantarea.
„Incepand de astazi, in mod normal, toate aceste unitati ar fi trebuit sa aiba persoane varstnice in ingrijire si sa primeasca sumele de bani in continuare, in functie de numarul de beneficiari. Dupa cum vedeti, la Teleorman, cele doua unitati, Furculesti si Cervenia, nu respecta aceste standarde. Abia au inceput lucrarile. In ambele locatii abia au fost licitatiile incheiate si au inceput lucrarile. Ei beneficiaza acum de o perioada de 60 de zile, pana la 1 septembrie, cand mai pot sa lucreze si sa speram ca termina. Pe aceasta perioada nu mai beneficiaza de bani de la bugetul de stat pentru plata angajatilor si pentru utilitati”, a declarat Nicolae Ivaschescu.
Potrivit acestuia, de la 1 septembrie se vor da sumele de bani in functie de numarul de beneficiari, pentru fiecare persoana ingrijita intr-un astfel de centru fiind alocata suma de 1.416 lei.
Intrebat cine va raspunde in cazul in care lucrarile nu vor fi finalizate pana la 1 septembrie, secretarul de stat a declarat ca unitatile nu sunt in subordinea MMFPS, ci a consiliilor judetene, care ar trebui sa se implice mai mult ca acesti bani sa nu fie aruncati degeaba. „Fostele spitale care pierd finantarea de la Ministerul Muncii nu vor mai putea beneficia de bani de la Guvern, dar vor putea sa functioneze daca consiliul local va finanta toate cheltuielile”, a mai spus secretarul de stat.
In prezent sunt 132 de camine pentru batrani, dintre care 78 de stat si 54 private, cu 1.818 beneficiari, potrivit Ministerului Muncii.
Din 1 aprilie, 67 de spitale au fost inchise, Ministerul Sanatatii propunand reorganizarea lor in camine de batrani. Angajatii din aceste unitati sanitare au fost redistributi in alte spitale sau au putut opta sa ramana in unitatile reprofilate.
Foto: lacate (c) flux.imphoto.ro
Sursa: Mediafax