Pe 1 iunie 2008 au loc alegeri locale, iar locuitorii din Baia Mare sunt chemati sa isi aleaga primarul pentru urmatorii patru ani. Pe buletinul de vot vor figura 11 candidati, unii cunoscuti, altii anonimi. De la debutul campaniei electorale, fiecare si-a facut publicitate dupa cat de larga i-a fost gura, punga si… mintea, dar si in functie de cum a perceput ori priceput importanta bataliei politice. Au fost si ”succesuri” – vorba odraslei presedintelui Traian Basescu -, si esecuri, care, cumulate, au facut din campania electorala pentru alegerile locale 2008 sa fie una mai buna decat precedentele desfasurate in Baia Mare, chiar daca carcotasii ori necunoscatorii in marketing politic au negat evidenta. Cateva dintre minusurile si plusurile candidatilor, precum si ale campaniilor electorale derulate de acestia, voi incerca sa le surprind ”la spartul balciului”… cat sunt proaspete in memorie. (Observatie: La textul care urmeaza comentariile cititorilor sunt obligatorii) Bataie pe strada in campania electorala pentru alegerile locale din Baia Mare
Pana la alegerile locale a mai ramas putin timp, iar campania electorala din Baia Mare mi se pare la fel de molaie ca si la inceput. Chiar daca sunt jurnalist, nu am ramas cu mare lucru de pe urma campaniei. Ma refer aici la planurile de management – platformele program pe care le au cei 11 candidati la primarie.
Nu am crezut niciodata ca o sa asist la dezbateri pe proiecte, asa cum s-a tot spus inainte sa inceapa circul (ar fi trebuit sa fiu prea naiva si cu prea putina experienta in presa), dar, recunosc, nici nu m-am asteptat la atat marketing ”de manual” (nu politic), care m-a adus la exasperare ca reclamele la detergenti. Materialele promotionale au fost distribuite cu miile, iar afisele aproape ca au tapetat orasul, tocmai ca sa suplineasca lipsa de strategie a candidatilor.
De trei saptamani si ceva am vazut, cu surprindere, ca nu mai stau in Baia Mare, ci in Baia Mica pentru ca asa vrea Corin Chereches, am auzit ca Mircea Dolha viseaza la un monorai deasupra Sasarului si am constatat ca actualul primar Cristian Anghel abia pe ultima suta de metri de alegeri a catadixit sa isi faca o campanie sustinuta si sa nu mai traiasca din notorietatea de acum cativa ani.
Dar, mai grav, am realizat ca pe unii dintre candidatii la postul de primar al municipiului ii cunosc doar nominal sau foarte putin pentru ca acestia si-au depus candidatura, dar, probabil, pe parcurs au uitat ca trebuie sa se faca si cunoscuti. Ca o paranteza, as spune ca 8 dintre cei 11 candidati nu au facut nici macar o conferinta de presa ca sa se prezinte baimarenilor. Jurnalistii s-ar fi dus probabil la conferinta fara sa astepte vreun suc ori o cafea (asa cum circula vorba despre ei) macar sa se amuze. Dovada ar fi un exemplu din alegerile locale din 2004, cand oamenii din presa l-au facut cunoscut pe Ioan Profeanu – cel mai pitoresc candidat la Primaria Baii Mari din istoria recenta a orasului datorita stilului sau nonconformist (el si-a adunat semnaturile pentru depunerea candidaturii calare pe bicicleta).
Cei mai multi dintre actualii candidati nici macar nu sunt capabili sa provoace un eveniment care sa ii aduca in atentia publicului, ceea ce nu poate decat sa te revolte pentru ca te intrebi de ce s-au mai inscris in cursa ori daca nu cumva au descoperit secretul Omului Invizibil. Stiu! Unii ar spune ca rolul Omului Invizibil i s-ar potrivi mai mult lui Corin Chereches, pentru ca fata lui a aparut tarziu pe afise astfel incat lumea sa ii poata asocia numelui si un chip, dar si pentru ca nu apare la emisiunile electorale televizate decat la Axa, unde este patron, ba si acolo rar.
Chiar daca un jurnalist nu e bine sa se pronunte, e evident ca din cei 11 candidati la Primaria Baia Mare doar trei, hai patru, conteaza. In liga superioara joaca Anghel, Chereches, Dolha si Ludescher. Ca rezerva, il putem lua in considerare pe Seres. Restul, cu toata sinceritatea, nu stiu ce cauta in politica. E imposibil sa mizezi pe capacitatea lor de a face performanta in admnistratie daca nu au stiut sa-si faca o minima publicitate.
Candidatii la functia de primar din municipiul Baia Mare (Nu sunt nici in ordine alfabetica si nici in ordinea preferintelor, ci asa cum vor fi inscrisi pe buletinele de vot):
1. Vasile Berlingher – PRM – Data nasterii: 29.08.1950, Varsta: 57 Pe Vasile Berlingher il incearca un zambet inainte de aflarea rezultatelor
Cariera politica … nu exista, cum nu exista PRM in Baia Mare. Cadru didactic la filiala Baia Mare a Universitatii ”Vasile Goldis”, Vasile Berlingher preda notiuni de management tinerilor invatacei, care probabil nu sunt prea convinsi ca ar putea sa le aplice in administratia locala.
De altfel, ideea care se impune este aceea ca Vasile Berlingher a fost un candidat de avarie pentru PRM dupa plecarea din partid a fostului viceprimar Ovidiu Stefan. Oricum, la un Google rapid rezulta doua informatii despre Berlingher: ca a ajuns lider la PRM Baia Mare cand filiala a inceput sa se scufunde si ca poate fi contactat de catre cei care vor cazare in Baia Mare, la pensiunea pe care o detine. Alte reusite publice deocamdata nu are. Mai mult, la alegerile locale s-ar putea sa nu obtina nici macar locul de consilier, pentru ca partidul sau s-a prabusit in sondaje, astfel incat ”domnul profesor” se va putea indeletnici pe mai departe cu predarea notiunilor economice la universitatea particulara unde lucreaza.
2. Mircea Dolha – PSD – Data nasterii: 24.05.1969, Varsta: 38 Mircea Dolha se supune la cazne ca sa isi atinga tinta
Liderul social-democrat al baimarenilor si-a stabilit ca target sa devina primar si a inceput sa lucreze in acest sens de vreo jumatate de an, incercand sa aplice ideea din proverbul: ”Omul gospodar isi face iarna car si vara sanie”.
Mai clar, in iarna a facut un Megarevelion ca sa isi depaseasca statutul de consilier local si sa atinga conditia de potential edil al Baii Mari, iar in debutul campaniei a incins micii si a racit berea pentru 1 Mai, la concurenta cu contracandidatul sau Cristian Anghel, care a servit carnati de Armindeni. Adversarii politici au reactionat, iar dupa manifestarile campenesti i-au indicat pe Anghel si Dolha ca mentori ai ”Aliantei mustarului” (draguta metafora).
Mircea Dolha a trecut cu vederea si chiar a reactionat usurel la atacurile, de parca nici n-ar fi fost implicat intr-o lupta politica care sa ii schimbe viata pentru urmatorii patru ani. Lipsa de combativitate la adresa lui Anghel a alimentat zvonistica legata de pactul facut intre PNL si PSD, care ar prevedea ca dupa victoria lui Anghel in alegeri postul de viceprimar sa ii revina lui Dolha.
Mai stresat a fost candidatul PSD sa isi gaseasca loc pentru mash-uri, pentru ca in prima parte a campaniei electorale pe out-door parea ca Baia Mare are un singur candidat, aproape toti peretii blocurilor fiind tapetati cu numele lui Corin Chereches. Problema s-a rezolvat in favoarea lui Dolha, care a prins una dintre cele mai bine pozitionate zone publicitare din oras, inteligent aleasa, la intrarea in Baia Mare de langa blocul Semiluna. Dar, ca o ironie, turnul cu trei fete pe care sunt expuse mash-urile lui Dolha este numit in jargonul baimarenilor ”Putza lui Anghel”.
Traduceri… |
Cat priveste proiectele de perspectiva ale lui Mircea Dolha, imi este greu sa spun daca se va face mai repede monorai peste raul Sasar ori FC Baia Mare va bate Steaua cu 2 la 0 (cum apare in clipurile realizate pentru sutinerea sportului local), pentru ca ambele mi se par imposibile la ora actuala chiar daca suntem, totusi, in mileniul III, vorba candidatului. Poate… Baia Mare ar putea sa devina un oras al florilor, daca tinem seama de faptul ca Iliescu a dovedit ca minerii pot fi folositi la plantarea de trandafiri, prin urmare si rromii de pe Craica ar putea sa ingrijeasca zonele verzi.
Codrut Seres incearca marea cu degetul, in speranta ca o sa prinda ceva |
Senatorul PC de Maramures a facut un singur lucru notabil in toata campania electorala, dar si acela i-a fost dat peste cap de vremea rea si proasta comunicare a evenimentului. Nume cu impact maxim la public, ma refer aici la Iris si Felicia Filip (pentru prima oara in aceasta formula in Baia Mare), dar si la Morometzii si 1-Q Sapro – pentru amatorii de hip-hop – au fost folosite de PC pentru lansarea candidatilor la alegerile locale din Baia Mare, numai ca furtuna abatuta asupra orasului a imprastiat lumea spre locuri mai sigure.
Conservatorii sunt probabil constienti ca nu au cum sa isi depaseasca conditia de partid care trebuie remorcat pentru a dobandi locuri in administratia publica locala si centrala, pentru ca altfel nu ar fi semnat protocolul cu PSD care le garanteaza o toamna linistita, la alegerile generale.
Apoi, in mod cert nici Codrut Seres nu s-ar fi visat vreodata primar in Baia Mare, desi pe la inceputurile campaniei electorale flutura ideea ca ar dori sa isi creasca pe malul Sasarului baietelul pe care urmeaza sa il aiba. El a acceptat candidatura ca sa mai puncteze la capitolul ”imagine”, mai ales ca a pierdut puncte importante dupa numeroasele acuze pe care i le-au adus procurorii DNA.
Exercitiu de admiratie |
Tot cu DNA-ul are probleme si primarul actual, care in 1 iunie spera sa preia fraiele orasului pentru al cincilea mandat consecutiv. Unii spun ca i-a fost de ajuns si ca dupa trei cincinale (adica 15 ani in postura de primar in Baia Mare) ar fi nevoie de o schimbare, pentru ca Anghel risca sa se ”eternizeze” in functie. Mai toti contracandidatii lui Anghel l-au acuzat ca a ajuns la plafonare. Demarajul lent in campania electorala a candidatului liberal a sporit raspandirea ideii ca i s-au cam terminat bateriile, ca ar fi prea batran si ca a condus suficient orasul.
Intr-adevar, Cristian Anghel a inceput timid campania electorala, chiar daca la alegerile locale din 2008 a avut cea mai puternica concurenta de pana acum. Cu toate acestea, primarul nu a reactionat si, fara sa tina cont de comentariile rautacioase, a scos de la naftalina materialele promotionale din trecutele batalii electorale si le-a distribuit prin oras incercand sa recupereze din startul pierdut.
Nimeni nu scapa de mana electoratului |
Liderul liberal a lasat senzatia nu mai trebuie sa se oboseasca si va castiga detasat, mai ales ca unii colegi de partid au avut grija in mod ciudat sa-i intretina acest sentiment de triumf inainte de lupta. Multi il dadeau victorios din primul tur, ca la mijlocul campaniei deja sa bata in retragere si sa se gandeasca la aranjamentele pentru turul doi. Sondajele facute la intrarea in campanie au contribuit si ele la aceasta atitudine triumfalista, iar Cristian Anghel s-a culcat pe o ureche, cum s-ar spune in popor, lasandu-i pe altii sa se desfasoare. Indiferenta sa a surprins tocmai pentru ca a contrastat cu energia consumata de principalii sai adversari, Chereches si Dolha. Asta daca nu cumva a stiut din start ca adevarata batalie se va da in turul doi, pentru care si-a aranjat ploile si si-a pregatit resursele.
Aceasta este calea? |
O concluzie preliminara, pe final de campanie, ar fi aceea ca Anghel a inceput sa piarda teren in lupta politica – putin, dar sigur, si pentru prima data in ultimii ani liberalii sunt pusi in situatia de a lua in calcul o marja de risc in ce priveste fieful lor din Baia Mare. Din fericire pentru ei, in ciuda bugetelor generoase puse la bataie de partidele concurente, acestea nu au avut candidati carismatici, fapt ce l-a avantajat pe Anghel, care si-a exploatat in continuare imaginea de om educat, cu cateva clase peste contracandidati. Se pare ca ulciorul inca mai merge la apa. Citand unul dintre sloganurile ce flutura prin oras pe niste omuleti galbeni care parca fac breakdance: Anghel ”ramane in picioare”, ceea ce nu inseamna ca n-ar avea nevoie de sprijin.
5. Istvan Ludescher – UDMR – Data nasterii: 15.09.1941, Varsta: 66
Reprezentantul maghiarilor baimareni in cursa pentru alegerile locale a facut calculele, a tras linie si apoi s-a gandit ca e nevoie sa candideze pentru ca voturile sa se imparta cum trebuie, dar mai ales ca sa nu dea mana libera miscarii radicale din randul comunitatii sale, adica Partidului Civic Maghiar.
Ludescher si-a facut campanie cu cateva afise lipite pe langa sediu, considerand probabil ca maghiarii il vor alege din nou din spirit de… apartenenta (calcule care, bineinteles, se pot confirma din experienta alegerilor trecute). Prin urmare, daca si la judet lucrurile se asaza pe fagasul dorit de unii politicieni, UDMR s-ar putea sa prinda iar postul de viceprimar in Baia Mare ca toata lumea sa fie impacata.
Corin Chereches nu a mai avut timp sa se plictiseasca dupa ce a intrat in campanie |
Candidatul democrat-liberal, care pana acum vreo doi ani visa doar sa fie city manager alaturi de primarul Mircea Man – functie inexistenta in organigrama unei primarii, a venit puternic din urma dupa ce PD-L s-a tot caznit sa isi gaseasca un candidat in alegerile locale. Cum Mircea Man iesea din discutie dupa nereusitele precedente si cum era nevoie de un suplinitor a lui Bercean in lupta pentru sefia Consiliului Judetean, s-a ajuns la Corin Chereches – candidat la Primaria Baia Mare.
Despre zambetele si zumzetele starnite la anuntarea candidaturii acestuia nu are rost sa pomenim. In schimb, merita analizata publicitatea excesiva pe care si-a facut-o Corin Chereches ca sa poata scapa de tinicheaua de politician necunoscut. Cei patru ani petrecuti in postura de consilier judetean nu l-au ajutat pe Chereches sa capete notorietate, pentru ca luarile sale de cuvant in plen au fost rare, iar iesirile in mass-media le-a facut doar pe teren propriu. Implicarea stearsa in Consiliul Judetean si lipsa de prevedere l-au costat mult, si aici ma refer la bani, pe Corin Chereches, care a cheltuit o suma cu multe zero-uri in campanie.
Bani au fost din belsug si uneori s-a creat impresia ca nu conteaza cum se cheltuie. S-a facut risipa de mash-uri, in unele locuri cate 2-3 pe acelasi bloc, de afise, de pixuri, tricouri si alte zeci de materiale promotionale, ca intr-o campanie de promovare a unui produs comercial tocmai lansat pe piata. Mai exact, Corin Chereches a fost marfa de vanzare a PD-L oferita alegatorilor bimareni, care a fost ambalata frumos, in hartie lucioasa, de catre o firma specializata in marketing si publicitate. Au fost evidente temele, ideile, planing-urile, etapizarile in transmiterea mesajului pe diferite canale si alte tehnici de comunicare.
In oglinda |
Democrat-liberalul Corin Chereches a reusit, totusi, sa aduca Baia Mare in atentia tarii printr-un spot tv de campanie care a starnit rasul, dar care a facut lumea sa vorbeasca despre el. Antiteza ”Baia Mare” – ”Baia mica” a intrigat si, chiar daca e jignitoare, a reusit sa prind prin simplitatea ei bruta. De altfel, multe din actiunile de campanie au fost neslefuite, ca sa nu zic badarane, o dovada fiind si un schimb de mail-uri dintre un alegator si staff-ul de campanie al lui Corin. Dar… diplomatia pare sa nu fie o caracteristica a acestora.
Campania lui Chereches, cu reusitele si erorile sale, a fost, totusi, de impact, pentru ca politicianului i-a mai crescut cota in interiorul partidului si i-a sporit notorietatea nu doar in Baia Mare, ci si in afara judetului. Prin urmare, la depunerea urmatoarei candidaturi, probabil pentru un post de senator, Chereches nu va porni chiar de la zero in lupta electorala.
7. Adiel Florian – PPPS – Data nasterii: 22.11.1946, Varsta: 61
Cand spui Adiel Florian, spui piata de alimente Izvoarele si restul locurilor insalubre cu statut de piata din municipiu. Ca o completare s-ar mai putea spune despre candidatul pensionarilor ca figureaza ca revolutionar, in 1989 fiind printre cei intrati in fostul sediu al Securitatii din Baia Mare.
Liliana Moga, singura printre barbati si cu un sef care pozeaza in iepuras |
Candidata din partea formatiunii reprezentate de ”razboinicul” Gigi Becali, Liliana Moga, nu are un trecut politic, dar se detaseaza din lista candidatilor prin faptul ca e singura femeie inscrisa in cura pentru Primaria Baia Mare. Doamna urmeaza exemplul Ludovicai Parvu, insa ii lipseste sustinerea unui partid puternic, notorietatea, dar si discursul.
Liliana Moga nu impresioneaza cu nimic. Nici nu este virulenta in limbaj ca Becali (lucru firesc pentru o doamna), nici nu are proiecte concrete si bine conturate, dar cel putin crede ca poate face ”o figura frumoasa”, cum ar zice daca ar juca in liga lui Mitica.
9. Constantin Muresan – PNTCD – Data nasterii: 5.08.1958, Varsta: 49
Taranistii au mers pe mana unui candidat care se prezinta tehnocrat, dar inati de toate pozeaza in ardelean sadea, sloganul sau fiind ”Un ardelean pentru Primaria Baia Mare” ca aluzie la originile pitestene ale actualului edil al urbei.
Constantin Muresan, care conduce de ani buni filiala locala a SIF Banat-Crisana, are un CV bogat ca pregatire in domeniul economic, dar lumea nu ii cunoaste deloc nici reusitele, nici activitatea, iar in campania electorala nu a impresionat cu nimic, prin urmare si el se incadreaza in plutonul doi al candidatilor.
Vasile Tatar si-a exersat scrisul de primar cu plangerile penale facute impotriva tuturor |
Ecologist convins, Vasile Tatar a prins gustul politicii dupa nenumaratele frecusri cu autoritatile locale, astfle incat aparitia lui pe lista candidatilor la Primaria Baia Mare in anul de gratie 2008 aproape ca nu a mai surprins. Spre deosebire de ”politicienii” Liliana Moga sau Constantin Muresan, el a plecat cu un bagaj mai greu la drum, referindu-ma aici strict la notorietatea dobandita in urma aparitiilor repetate in presa ca urmare a nenumaratelor procse intentate institutiilor statului.
De altfel, Vasile Tatar este unic prin faptul ca este candidatul care s-a razboit chiar cu institutia in care si-a propus sa lucreze, adica Primaria Baia Mare. Printre magistrati este recunoscut ca un procesoman sadea ca urmare a plangerilor penale facute impotriva marilor poluatori ai urbei, a prefecturii, minsiterului mediului etc. Indarjirea lui nu a avut prea mult efect, dar cel putin ii dovedeste incapatanarea.
Galagia facuta in Baia Mare, de fiecare data pe teme care tin de poluare, i-a adus un avantaj, insuficient insa ca sa poata scapa din ”plutonul celor care nu conteaza in lupta”. E demn de admirat insa pentru faptul ca si-a incercat norocul, iar, sincer, stima mea ar fi fost si mai mare daca ar fi mers ca independent. Faptul ca s-a inregimentat in randul ”verzilor” nu i-a adus niciun avantaj, insa miscarea i-a deschis usa prin care poate sa intre in politica. Putin probabil ca peste patru ani Vasile Tatar sa se regaseasca in aceeasi formatiune.
? |
Stie cineva ceva despe el? E binevenit sa aduca informatii in locul candidatului care se pare ca traieste cu impresia ca il stie toata lumea si nu mai are nevoie de nicio prezentare ori, din contra, nici macar nu se straduie considerand ca mai mult de votul sau si al familiei nu va obtine.
Suparator este ca media de varsta a candidatilor nu este una care sa avantajeze orasul. Oricit de ”open mind” ar fi candidatii, de la o varsta bioritmul scade si treptat-treptat scad si randamentul, si ambitiile, si interesul, dar mai ales dorinta de schimbare. Nici cei tineri nu sunt mai breji, iar asta s-a vazut prin faptul ca nu s-au agitat prea mult, fiind la fel de prafuiti.
Apatia candidatilor pentru o discutie interesanta in campania electorala s-a transmis si alegatorilor, care au asistat nedumeriti de pe margine si au comentat mai putin patimas decat in alte dati, iar asta nu e un semn ca s-a mai civilizat lumea si ca s-a maturizat o data cu clasa politica – cum ar putea sa imi arunce unii sau altii analisti de conjunctura.
In lipsa de dezbateri vii despre Baia Mare, alegatorii privesc in zare si singurul lucru pe care il vad sunt mash-urile gigant de pe blocuri. Candidatii troneaza din ele ca niste Guliveri in tara piticilor ori, mai degraba, in tara trecatorilor impasibili la mutrele celor care mizeaza pe votul lor. Ca variante la mash-uri mai sunt afisele, lipite de sus pana jos pe stalpii Electrica, pe zidurile de la cladiri si oriunde exista un spatiu vizibil. Candidatii mai pot fi vazuti pe panourile publicitare, pe la posturile de televiziune locale si mai rar in discutii cu alegatorii.
Nu-i de mirare ca interesul pentru alegeri este scazut, iar numarul baimarenilor care spun ca nu au de ce sa mearga la vot este tot mai mare. Starea crescuta de sictir are insa doua explicatii. Una ar fi ca multi baimareni, inclusiv cei care au in plan sa ”fuga” de la alegeri, il vad pe Cristian Anghel din nou primar, iar a doua explicatie ar fi aceea ca lumea nu mai crede nimic din promisiunile candidatilor, pentru ca toata clasa politica a reusit sa-l multiplice pe Toma Necredinciosul in fiecare roman si sa il faca indiferent la destinul locului in care traieste.
Citeste si:
Candidatii la alegerile locale 2008 din Maramures (lista completa)
Campania electorala a trecut ca gasca prin apa Sasarului – episodul II: Candidatii la Consiliul Judetean Maramures
Cei 15 ”magnifici” care incearca sa dea iama in bugetul Maramuresului
29 mai 2008
Referinte Video:
Anghel, la oglinda !
Hai sa facem Baia Mare – da Vinci
Alianta mustarului – actul I
Hai sa facem Baia MARE !
Il vrem pe Corin primar !
Cristian Dolha si Mircea Anghel
1 Mai muncitoresc !
Alianta caltabosului – actul II
Sursa: Meda Muntean