Guvernul a elaborat mai multe acte normative privind organizarea si desfasurarea acestor alegeri, pentru care s-au aprobat alocarea a 80 de milioane de lei din rezerva bugetara, dupa cum informeaza Rompres.
Intre acestea se numara si actul normativ privind conditiile pe care cetatenii comunitari trebuie sa le indeplineasca pentru a vota in Romania: sa aiba domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei, sa aiba drept de vot in tara sa de origine, sa nu fi votat deja pentru un reprezentant al unui alt stat membru pentru Parlamentul european la alegerile din 2004.
Procedura prin care cetateanul comunitar poate vota in Romania este urmatoarea: depunerea unei cereri la primar, care o transmite autoritatii electorale permanente ce face verificarea si cu ajutorul institutiilor similare din statul de origine al solicitantului. Daca acesta indeplineste conditiile enumerate anterior, el primeste o dovada care se transmite primarului din localitatea de resedinta, ce este obligat sa-l inscrie pe lista suplimentara de vot.
Partidele pot depune liste de 35 de candidati si 10 rezerve
Printr-o ordonanta aprobata in sedinta de miercuri se stabilesc trei liste electorale: lista permanenta, lista speciala pentru cetatenii comunitari si lista suplimentara, aceasta din urma utilizandu-se in cazul in care un cetatean este omis de pe lista permanenta, nu este in localitate sau este in strainatate.
Guvernul a stabilit, de asemenea, ca, pana la 14 februarie, trebuie sa inceapa constituirea Biroului Electoral Central, iar pana la 14 martie trebuie depuse candidaturile.
La alegerile europarlamentare, fiecare partid trebuie sa depuna o lista maxima de 35 de candidaturi plus 10 rezerve, insotita insa de o lista de 200.000 de semnaturi de sustinere din partea cetatenilor. Candidatii independenti trebuie sa prezinte o lista cu 100.000 de semnaturi.
Campania electorala pentru europarlamentare va incepe in 13 aprilie, iar votarea va avea loc pe 13 mai si va dura de la ora 7.00 pana la 21.00.
Cabine de vot speciale pentru romanii din strainatate
Pentru votul in tara, cetatenii romani vor putea utiliza buletinul, cardul de identitate sau cardul provizoriu de identitate. In strainatate, acestia vor putea vota cu pasaportul sau cu actul de identitate. Dovada votului se va face cu timbru autocolant.
Romanii aflati in strainatate vor putea vota la sectii ce urmeaza sa fie create in zonele unele comunitatile de romani sunt semnificative. "Vreau sa precizez ca vom avea posibilitatea ca votul in strainatate sa se desfasoare nu numai la consulate, ci si la alte oficii de vot pe care le putem infiinta in zonele in care exista numerosi romani care lucreaza in strainatate", a anuntat, miercuri, premierul Calin Popescu Tariceanu.
El a anuntat ca se va comanda un sondaj de opinie, prin care autoritatile doresc sa afle ce asteapta populatia de la aceste alegeri,dupacum informeaza Rompres.
Sursa: Ioana Osan