Vezi VIDEO
16 persoane cu dizabilitati din Baia Mare au demonstrat lumii ca „E perfect sa fii imperfect”. In cadrul unei campanii organizate de catre designerul baimarean Lorand Coza, membrii Fundatiei Esperando, alaturi de vedete din lumea show-bizz-ului romanesc, au incercat vineri seara, 25 iulie, sa sparga barierele prejudecatilor si sa ofere o lectie de viata tuturor, demonstrand ca succesul nu tine de perfectiune, ci de curaj.
Gazda evenimentului de la Gold Plaza a fost artista Monica Anghel, care a prezentat intregul spectacol si a ascultat povestile tinerilor baimareni, incurajandu-i sa isi pastreze speranta si sa lupte in continuare pentru visele lor, indiferent de greutatile ce li se ivesc in cale.
„E perfect sa fii… indiferent cum. Viata este un dar pe care ni l-a dat Dumnezeu si indiferent de cum suntem fiecare dintre noi mi se pare normal si firesc sa ne bucuram de fiecare clipa care ne este data sa o traim. Cred ca se intampla ceva, psihologic vorbind. Foarte mult timp, din pacate, cel putin inainte de 1989, acesti oameni cu diverse probleme erau realmente uitati de societatea in care traiesc. Este un lucru care nu mi se pare normal. Sunt oameni alaturi de care traim, cu care ne intalnim zi de zi, oameni pe care trebuie sa ii ajutam. Mi se pare normal sa fim alaturi de ei si e firesc sa fie asa si sa ne gandim la ei atunci cand cream locuri de munca, atunci cand construim cladiri si autobuze. E o chestiune de civilizatie, de normalitate. Asa trebuie sa se intample lucrurile”, a marturisit Monica Anghel.
Cei 16 tineri au fost coplesiti de surprizele puse la cale de organizatori si au primit mesaje de incurajare de la numerosi artisti recunoscuti la nivel national, printre care Cornel Ilie de la Vunk, Ami, Laurentiu Duta sau Corina.
„Cu siguranta e perfect sa fii imperfect, iar daca asta nu s-a intamplat pana acum cu siguranta se va intampla de acum inainte. Eu cred ca dintotdeauna imperfectiunile au putut fi parte integranta din societatea noastra. O prezentare de moda cu persoanele cu dizabilitati este ceva inedit, dar eu cred ca e momentul sa incepem un nou drum. Cele 16 persoane cu dizabilitati care vor fi manechine pentru o zi si-au propus sa isi infranga toate timiditatile si sa depaseasca toate barierele, aratand lumii ca sunt la fel ca noi”, a marturisit initiatorul evenimentului, designerul Lorand Coza.
Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare a fost alaturi de organizatorii evenimentului si a vorbit despre valoarea acestor oameni si despre obligatia morala pe care o avem de a-i sprijini si a-i primi in sanul comunitatii.
„Evenimentul din aceasta seara este doar o invitatie la normalitate. Cred ca acesti oameni minunati nu sunt oameni pe care ii putem considera cu dizabilitati, ci oameni cu alte abilitati, oameni care trebuie sa faca parte din familia noastra, din comunitatea noastra, oameni care astazi au curajul sa vina aici pe scena in numele celor care de multe ori au probleme, asa cum au si ei. Oamenii acestia trebuie sa fie oameni normali ca si noi, oameni din familia noastra, oameni din comunitatea noastra, oameni care sa se simta absolut normali si autentici cand trec pe strada fara sa se uite nimeni la ei intr-un mod mai ciudat, oameni care sa fie priviti cu dragoste, oameni care sa fie apreciati pentru ceea ce sunt … Si nu sunt doar niste oameni care din pacate sunt in carucior, oameni care nu vad, oameni care din pacate au alte probleme. Sunt oameni care au inteligenta, oameni care au suflet, oameni care stiu sa zambeasca, oameni care stiu sa daruiasca, oameni care stiu sa fie alaturi de alti oameni. Este o invitatie pentru intreaga noastra comunitate sa dam un exemplu si sa ii primim pe toti in familia noastra intr-un mod mult mai deschis”, a declarat primarul Catalin Chereches.
Campania „E perfect sa fii imperfect” va continua, in incercarea de a sensibiliza opinia publica vizavi de persoanele cu dizabilitati, dar si de a stimula autoritatile nationale cu privire la cresterea indemnizatiei pe care acesti oameni o primesc de la stat si care este, in acest moment, extrem de mica fata de nevoile lor.
Sursa: Tania Purcaru