Vezi VIDEO
O campanie ampla pentru vaccinarea vulpilor au demarat, in aceasta saptamana, reprezentantii Directiei Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Maramures. Masurile luate vizeaza rabia si se desfasoara in paralel, atat cu momeli vaccinale, care sunt amplasate in vizuinile animalelor, cat si aerian, in special pe fondurile de vanatoare pe care s-au descoperit exemplare bolnave.
Campania a fost inceputa cu un instructaj iar in acest final de saptamana reprezentantii Agentiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) Maramures, alaturi de gestionarii fondurilor private si de medici veterinari vor plasa momelile la vizuinile vulpilor.
Peste 1.500 de astfel de preparate medicamentoase au fost deja impartite pentru distributia manuala iar alte aproximativ 116.000 de momeli urmeaza sa fie imprastiate din aer, incepand de luni, astfel incat sa ajunga si in locurile mai putin accesibile.
„Anul acesta, distributia manuala se va concentra numai pe fondurile unde s-a inregistrat rabie, deci nu pe toate cele 53 de fonduri de vanatoare pe care le avem in evidenta noi, in judetul Maramures. Fondurile cu focare multe de rabie pe care le-am inregistrat in anii anteriori sunt Copalnic Manastur, zona Targu Lapus, Carbunari si zona Cavnic-Plopis. Dincolo de deal mai avem niste focare, in zonele Viseu-Borsa si Saliste-Sacel”, a explicat, pentru eMaramures, Tiberiu Muzsai – consilier superior Serviciul de Sanatate si Bunastare Animala din cadrul DSVSA Maramures.
Specialistii au aratat ca momelile manuale contin o substanta aromatizata si ca sunt pusein vizuini cu manusi de protectie, astfel incat vulpile sa nu simta miros strain. Ideea e aceea de a imuniza animalele impotriva rabiei. Autoritatile sanitar-veterinare au avertizat ca persoanele care vor descoperi astfel de momeli in natura vor trebui sa fie precaute.
„Sa nu puna mana pe acele momeli, eventual sa anunte medicul veterinar sau medicul uman. Daca punem accidental mana pe aceste momeli nu se intampla nimic, nu trebuie sa se alarmeze, dar trebuie sa se spele pe mana, pe fata, daca a atins ochii sau gura. Nu se intampla nimic nici in cazul animalelor. Este un virus rabic viu atenuat, deci si daca consuma carnivorele sau cainii nu se intampla nimic”, a detaliat Tiberiu Muzsai.
Chiar daca momelile nu sunt nocive, se recomanda proprietarilor de caini sa ii tina legati in urmatoarele 14 zile, cat se desfasoara campania, astfel incat vaccinarile sa ajunga la animalele vizate.
Reprezentantii DSVSA Maramures sustin ca masurile similare luate in trecut au avut rezultatele scontate. Astfel, daca in urma cu doi ani in Maramures au fost inregistrate 15 focare de rabie, in 2012 au aparut doar cinci astfel de cazuri.
De la inceputul acestui an si pana in prezent, in Maramures au fost identificate doua cazuri de rabie, unul la un caine comunitar din Cavnic si un altul la o vulpe gasita pe raza localitatii Danesti.
Sursa: Anca Popescu Glodan