Douazeci de ONG-uri si asociatii ale medicilor cer Guvernului sa sustina adoptarea unei directive europene contra fumatului, care prevede interzicerea aromelor in tigari si a tigarilor slim, precum si introducerea unor pictograme de avertizare mai mari pe pachete. Intr-o scrisoare deschisa adresata Guvernului, cele 20 de organizatii neguvernamentale solicita sustinerea proiectului Directivei Uniunii Europene privind Produsele din Tutun (2001/37/CE) si inasprirea reglementarilor antifumat. Actiunea este una comuna la nivel european, intreprinsa de ONG-uri din toate tarile UE, care au transmis solicitari similare catre guvernele din statele lor.
„Tutunul nu este doar o chestiune de alegere de stil de viata pentru adulti, peste doua treimi din fumatorii europeni incep sa fumeze inainte de varsta de 18 ani. Tutunul este un produs care creeaza dependenta, este letal si care, pe termen lung, ucide jumatate din utilizatorii sai”, se arata in scrisoarea deschisa trimisa Guvernului. Asociatiile semnatare cer Executivului sa adopte, in cadrul sedintelor de la Consiliul Europei, o pozitie nationala in sprijinul proiectului de directiva, care presupune: introducerea de avertismente grafice obligatorii care sa acopere 75% pe fetele principale ale pachetelor de tigari, interzicerea utilizarii aromelor caracteristice cum sunt mentolul sau aromele de fructe, interzicerea utilizarii „elementelor care pot induce in eroare, inclusiv tigarile slim si superslim” si introducerea elementelor de securitate pe pachetele de tutun care sa contribuie la lupta impotriva comertului ilicit.
In Romania, scrisoarea deschisa a fost semnata de: Aer Pur Romania, Societatea Romana de Pneumologie, Fundatia Romana a Inimii, Asociatia Nationala de Prevenire si Combatere a Cancerului, Societatea Romana de Cardiologie, Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Societatea Romana de Nefrologie, Societatea Nationala de Medicina Familiei, scoala Nationala de Sanatate Publica si Management Sanitar, Comisia de Cardiologie a Ministerului Sanatatii, Societatea Romana de Neurologie, Asociatia Nationala Romana de Stroke, Comisia de Pneumologie a MS, Societatea Romana de Nutritie, Asociatia Romana pentru Studiul Obezitatii, Societatea de Medicina Interna, Colegiul Farmacistilor din Romania, Asociatia Oncohelp, European Network for Smoking and Tobacco Prevention – ENSP si Smoke Free Partnership.
Sursa: Mediafax