Campania de prevenire și combatere a violenței în familie, E căminul nostru, nu un ring de box, inițiată de Inspectoratul de Poliție al Județului Maramureș, s-a încheiat azi.
Ultimul mesaj transmis de poliţişti prin undele radio s-a adresat agresorilor pentru că, din păcate, traversăm o perioadă în care frecvent oamenii încearcă să-şi rezolve problemele prin comportamente agresive. Însă nu aceasta este soluţia. Comportamentele agresive doar accentuează problemele şi neînţelegerile dintre oameni.
Dacă mizăm pe faptul că, inspirând frică, celălalt se va comporta cum dorim noi, ne înşelăm, la un moment dat lucrurile vor degenera.
Soluţia este comunicarea. Iar dacă prin comunicare nu putem ajunge la un consens, înţelept este să facem doi paşi în spate şi să ieşim din starea conflictuală. Sunt războaie pe care este mai bine să le pierdem. Sub imperiul furiei, nu putem aprecia forța cu care lovim. Astfel, fără să vrem, putem să-l rănim grav pe celălalt, putem să-i punem viața în primejdie sau chiar să i-o curmăm. Însă, în felul acesta libertatea noastră este pierdută, dincolo de regretele care ne vor măcina conștiința.
Polițiștii îi sfătuieşte pe agresori să își conștientizeze reacțiile agresive, să solicite sprijin de specialitate pentru a reuși să-și gestioneze furia, acest lucru îi va ajuta să relaționeze mai bine cu ceilalți. Iar dacă o relație nu funcționează, e mai bine să plece de bunăvoie, pentru că prin violență nu vor îmbunătăți situația. Şi pentru că multe acte de violență au loc pe fondul consumului de alcool, este indicat să știe că acesta favorizează apariția conflictelor și că multe acte de violență comise sub influența alcoolului au dus la decesul victimei.
Pentru că sunt şi cazuri în care părinţii îşi agresează copiii, aceştia trebuie să înţeleagă că educaţia nu se face prin forţă şi prin frică.
Agresorii trebuie să știe că violența în familie este infracțiune și se pedepsește.
Amenințarea, conform codului penal, se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la un an sau cu amendă penală.
Hărțuirea se pedepsește cu închisoarea de la 3 la 6 luni.
Lovirea sau orice acte de violență cauzatoare de suferințe fizice se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani, iar, dacă victima are nevoie de cel mult 90 de zile de îngrijiri medicale, fapta se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani.
Omorul se pedepsește cu închisoarea de la 10 la 20 de ani.
!De reţinut! Pedepsele se majorează cu o pătrime dacă faptele sunt comise asupra unui membru al familiei.
Ultimele modificări legislative prevăd că, dacă pe numele agresorului a fost emis un ordin de protecție provizoriu de către polițist sau un ordin de protecție de către instanță și este încălcat, acesta riscă pedeapsa cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani.
De asemenea agresorii e bine să știe că victima nu mai este singură. Dacă solicită ordin de protecție provizoriu, beneficiază obligatoriu de asistență juridică.
Armonia se creează. Toţi şi fiecare în parte este responsabil de ambianţa pe care o creează. Întotdeauna alegerea ne aparţine.