In Maramures se va derula anul acesta o campanie distincta de debarasare a caselor de electronicele si uzate. Initiativa vine de la asociatia Environ si Ministerul Mediului, care a lansat zilele acestea un program national destinat eliminarii aparatelor vechi din viata romanilor. Oficialii de la Bucuresti au mentionat ca aceasta campanie, denumita “Alunga fantomele electronicelor vechi”, va incepe pe 1 februarie si ca se va derula succesiv in toate judetele tarii.
Actiunea va viza atat selectarea deseurilor electrice, electronice si electrocasnice (DEEE) cat si reciclarea lor. S-a mentionat ca, de fapt, se incearca o constientizare a populatiei cu privire la protectia mediului iar pe de alta parte se vrea implementarea unui sistem eficient de colectare a acestor aparate vechi la nivel national.
Programul se adreseaza populatiei, dar si autoritatilor
Deocamdata nu s-au facut publice datele la care maramuresenii vor fi implicati in program. S-a declarat doar ca extinderea la nivel national a campaniei vine ca urmare a rezultatelor inregistrate in urma derularii programului pilot in Sectorul 1 al capitalei.
„Dupa cum veti constata, un rol important vor avea autoritatile locale, institutiile publice, dar si companiile, care pot ‘scapa’ prin acest proiect national de toate deseurile electronice din preajma lor. Incepem aceasta campanie in Tg-Mures, dar ne-am propus sa ajungem in fiecare judet al tarii. (…) Fac apel la asociatiile de locatri sa ne implicam, sa curatam orasul, tara de deseuri!”, a declarat ministrul Mediului, Laszlo Borbely.
Actiunea de informare si colectare se va bucura de sprijinul unor echipe de voluntari, al caror obiectiv il reprezinta informarea si ‘inrolarea’ in campanie a unui numar cat mai mare de institutii si asociatii de locatari. Pe toata perioada derularii campaniei, Asociatia Environ pune la dispozitia celor interesati numarul de telefon 031.831.DEEE (031.831.3333) pentru informare si programarea preluarii deseurilor de echipamente electrice si electronice.
Competitie pentru cei inscrisi in campania de debarasare
“La nivel local, asociatiile de locatari, dar si institutiile si companiile se pot inscrie intr-o competitie, ai carei castigatori vor fi desemnati la sfarsitul perioadei in care se desfasoara actiunea in judetul respectiv”, au aratat organizatorii. Categoriile de premii sunt urmatoarele: Cea mai ‘verde’ asociatie de locatari, Cea mai ‘verde’ institutie, companie ‘libera’ de DEEE-uri, Cel mai EcoActiv cetatean, iar la nivel national va fi desemnat Cel mai verde judet.
“Este doar o prima etapa, care, in timp, speram sa ajute la crearea obisnuintei de colectare selectiva atat pentru cetateni, cat si pentru companii. Speram ca la sfarsitul campaniei sa fim nevoiti sa acordam mai multe premii decat am prevazut”, a spus Andrei Orban, presedintele Asociatiei Environ, initiatorul campaniei.
Organizatorii au subliniat ca, pentru o mai buna derulare a proiectului, vor fi amplasate info-pointuri in zonele cheie ale oraselor, unde vor fi disponibile materiale de informare pentru cetateni.
Sursa: L.C.