Vezi VIDEO
Campania initiata de Patriarhia Romana, „Doneaza sange! Salveaza o viata! ”, a ajuns si in Maramures. La nivelul judetului, aceasta actiune va fi derulata de Episcopia Ortodoxa a Maramuresului si Satmarului in colaborare cu Centrul de Transfuzie Sanguina Baia Mare. Campania isi propune implicarea cat mai multor donatori si informarea publicului cu privire la nevoia de sange.
In ultima sedinta a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane s-a stabilit ca in toate eparhiile din tara sa fie derulata campania de donare de sange, “Doneaza Sange! Salveaza o viata!”. Actiunea a fost lansata la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului si a ajuns sa se extinda in intreaga tara, numerosi credinciosi mobilizandu-se pentru a face un act jertfelnic pentru semeni.
“La ultima sedinta de Sfant Sinod s-a discutat ca toate eparhiile din tara asa cum a facut Patriarhia, respectiv Arhiepiscopia Bucurestilor, unde e un numar mare de credinciosi, de donatori, toate eparhiile din tara sa se organizeze si sa faca cel mai crestinesc si cel mai firesc gest: e gestul samarineanului milostiv care intervine in viata fratelui sau, a semenului sau printr-o lucrare si printr-un mic sacrificiu care nu-l costa nimic, dar care celuilalt ii poate asigura viata”, a declarat PS Iustin Sigheteanul, arhiereul-vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului.
Potrivit datelor prezentate de organizatorii campaniei, o persoana are nevoie de sange o data la 3 secunde; sub 2% din romani doneaza sange si numai 60% din nevoia de sange este acoperita in tara noastra. Sangele donat de o persoana poate salva trei vieti.
Reprezentantii Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului au mai aratat ca acum, in perioada Postului Mare, credinciosii au ocazia sa faca un bine, aproapelui, sa recurga la un gest firesc ce “trebuie sa aiba la temelie iubirea crestina a celui ce daruieste si implinirea acesteia in iubirea celui care primeste”.
„Iata, putem sa facem un bine acum in Postul Mare si sa ajutam spitalele pentru ca pana la urma Biserica este si spital, este un loc unde se alina si suferintele duhovnicesti in primul rand, dar si suferintele trupesti si atunci aici facem dovada ca suntem sensibili la suferintele semenilor si speram ca actiunea pe care o conduce Sectorul Teologic-Educational si Sectorul de Asistenta Sociala din cadrul sfintei noastre episcopii sa aduca cat mai multe alinari de suferinta si cat mai multe bucurii celor care vor primi in dar, de la fiii bisericii noastre, acest gest firesc si crestinesc”, a punctat PS Iustin Sigheteanul.
Pentru a putea dona sange, persoanele trebuie sa aiba varsta cuprinsa intre 18 si 60 de ani, sa aiba greutatea corporala minima de 50 de kg si sa nu aiba afectiuni cronice. Intervalul de timp intre doua donari nu poate fi mai mic de 70 de zile in cazul barbatilor si de 90 de zile la femei.
Cei care doneaza sange beneficiaza si de anumite facilitati, respectiv de un set de analize gratuite, de o reducere de 50% pentru transportul in comun, timp de o luna calendaristica, o zi libera de la serviciu, respectiv de la scoala, si de 7 tichete de masa pentru bunuri alimentare.
Sursa: Camelia Tocaci