Vezi VIDEO
Cu o problema foarte grava se confrunta reprezentantii Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) Maramures, care, in ultimele zile, au descoperit in padurile din judet mai multi iezi de caprioara morti. Principalii vinovati sunt ciupercarii care isi lasa cainii liberi prin padure, dar si persoanele care aleg sa ia puii acasa, crezand ca sunt singuri si neajutorati. Aceasta nu este insa cea mai buna varianta, nu mai putin de trei dosare penale fiind intocmite de catre politisti in decurs de cateva zile, pentru oameni care au incercat sa scoata iezii de caprioara din mediul lor natural.
In aceasta perioada, iezii se afla in primele doua saptamani de viata si, conform specialistilor, sunt foarte vulnerabili la orice fel de pericol. Cea mai mare amenintare pentru acestia sunt cainii de la stanele de oi sau cei care ii insotesc pe oameni prin padure. Fiind lasate libere, in foarte multe cazuri, patrupedele ucid si mananca iezii de caprioara, care nu pot face nimic pentru a se salva.
„Foarte multi cauta ciuperci, padurile sunt pline de ciupercari, iar stanele de oi sunt insotite de un numar mai mare de caini decat le permite legea, iar cainii care sunt la stanele de oi nu poarta jujeu regulamentar. In acest sens, foarte multi iezi de caprioara care sunt fatati in aceasta perioada sunt prinsi sau sunt omorati de catre caini”, a explicat directorul Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi Maramures, Ionica Pop.
Vanatorii fac apel la toti cetatenii care aleg sa se deplaseze prin padurile din judet insotiti de caini sa ii tina in lesa, pentru ca acestia sa nu ramana nesupravegheati. In cazul in care patrupedele sunt gasite libere pe un fond cinegetic, legea le da dreptul paznicilor de vanatoare sa ii impuste fara niciun fel de restrictie.
Totodata, cresterea si dezvoltarea iezilor de caprioara este pusa in pericol si de catre unii oameni care ii gasesc si, din dorinta de a-i ajuta, ii duc acasa. In momentul in care acestia sunt scosi din habitatul lor natural, riscul de deces creste semnificativ – fie prin pierderea instinctelor de animal salbatic, fie prin imbolnavire. Numai in ultimele zile, pe numele a trei maramureseni au fost intocmite dosare penale pentru astfel de fapte.
„Timp de o saptamana, pentru ca am inceput o campanie mai intensa decat in ceilalti ani impotriva acestor persoane, am avut trei cazuri, trei dosare penale intocmite la ordonanta 57/2007, la Remetea, pe fondul de vanatoare Ardusat si pe cel de la Viseu. Daca cetatenii ar intelege acest lucru si l-ar respecta, cred ca efectivul de caprioare din padure, intr-un an, s-ar dubla”, a aratat Ionica Pop.
Proprietarii de caini care isi lasa patrupedele neinsotite pe fondurile de vanatoare risca amenzi cuprinse intre 500 si 1.500 de lei, in timp ce persoanele care prind iezii de caprioara si ii duc acasa sunt pasibili de pedeapsa cu inchisoarea de la trei luni la un an sau amenda cuprinsa intre 30.000 si 60.000 de lei.
Sursa: Gabriela Kuhajda