Pregatirile pentru alegerile parlamentare sunt aproape finalizate in Maramures, autoritatile precizand ca mai sunt de trimis spre sectiile de votare cele 924.200 de buletine de vot tiparite pentru scrutinul din 30 noiembrie. Duminica, sunt asteptati la urne 426.986 de alegatori, care trebuie sa aleaga intre 69 de candidati care se lupta pentru cele sapte mandate de deputat si trei de senatori, cate sunt in circumsciptia electorala Maramures. In ultima luna de campanie electorala, cei 69 – ce ironie! – au incercat sa convinga alegatorii ca pot, ca vor, ca au putere, ca sunt buni si frumosi, ca isi merita votul si locul in Parlament.
Au facut promisiuni si angajamente, au impartit ”cadouri” de toate felurile, au organizat chermeze, au batut pe la usi si au mers la intalniri cu alegatorii de le-au sarit pingelele. Intr-o luna au facut cat n-au facut in cinci-zece ani de politica, dovedind ca nu degeaba se spune ”interesul poarta fesul”.
Candidatii la primele alegeri uninominale din Maramures sunt pe ultima suta de metri inainte de confruntarea cu electoratul. Luna care s-a scurs nu le-a fost deloc usoara, pentru ca votul uninominal nu le-a permis sa stea si sa astepte ca partidul sa le faca treaba, iar ei sa mearga aproape fluiernd spre Parlament. Mandatul a costat mai mult decat in urma cu patru ani, iar aici nu e vorba strict de bani, ci si de energie.
Nici pentru buget nu a fost fost mai ieftin, pentru ca numai in Maramures costul alegerilor a fost stabilit la aproximativ 1,6 milioane de lei, adica 1,5 euro cu fiecare alegator, indiferent daca acesta va ajunge sau nu la urne. Multi dintre maramureseni par dispusi sa piarda cei 1,5 euro decat sa isi piarda vremea mergand la vot, astfel incat se asteapta un absenteism destul de ridicat la alegerile din 30 noiembrie.
Alegatorii au fost mai putini receptivi la propunerile tentante ale candidatilor, care in mare parte au pozat in ”vindecatori” ai Maramuresului, fie care sunt de profesie medici, profesori ori economisti. De altfel, la aceste alegeri merita mentionata o situatie inedita: pe lista candidatilor figureaza un numar mare de medici, reprezentand aproape 15% din total.
Candidatii-medici au gasit o multime de boli societatii
Prin urmare, o multime de sloganuri din campania electorala au avut legatura cu profesia. Cel mai adesea, candidatii-medici fie au promis sa vindece de toate ”bolile” societatea romaneasca, fie sa gaseasca leac pentru problemele alegatorilor. ”Votand bine, in patru ani ne putem vindeca” sustine candidatul PD-L Dan Marinca, de profesie medic, in Colegiul uninominal 1, zona Baia Mare Vest, iar dr. Vasile Stefanca, candidat din partea PSD in Colegiul 6 – zona Sighet, le-a dresat o scrisoare ”pacientilor” in care le-a urat sa fie sanatosi pentru vremuri bune.
”Vindecarea” au mai promis-o si Aleandru Deac, Vasile Bodnar – ambii de la PD-L, dar si Titus Liviu Pasca de la PNL. De exemplu, candidatul liberal, in afara faptului ca a accentuat ca este ”Doctor”, a mai folosit pe parcursul campaniei mesaje de genul: ”Imi pasa de sanatatea Ta!”, ” Stiu sa fac sa fac bine semenilor mei”, ”Iti cunosc necazurile!”. Alegatorii au fost considerati tot un fel de pacienti si de Alexandru Deac, care a accentuat ca ”Votul sanatos vindeca boala grea!”.
Efectul ”placebo” nu le este de mare folos politicienilor
Pe lista celor care s-au oferit sa faca un consult pe o durata de patru ani se mai regasesc medicii Istvan Bonis, Edit Capusan – ambii din UDMR – sau Mircea Mihordea, candidat PRM, insa, tangential, atat liberalii Mircea Ciocan, lider al sindicatului Sanitas Maramures, cat si Marinel Zoicas, presedinte al Casei Asigurarilor de Sanatate Maramures, s-au aratat pregatiti pentru manevre de prim-ajutor.
Daca lista i-ar fi inclus doar pe acesti ”vindecatori” poate ar fi fost rezonabil si usor digerabil, insa si economistii, si juristii, si inginerii si subinginerii au inceput sa asculte ofurile alegatorilor doar-doar sa mai capete un vot de la acestia. Senzatia pe final de campanie este ca maramuresenii vor ramane tot un fel de cobai ai sistemului democratic romanesc, pentru ca mai castigati decat sunt acum se pare ca nu vor fi. Oricum ”efectul placebo” aplicat lor parca nu mai e la fel ca acum un deceniu, tocmai de aceea s-a si aruncat cu banii mai abitir decat in alte dati. Prin urmare, alegatorii nu mai cred atat de usor in promisiuni.
Galeti de bani pentru alegatorii din Maramures
Firesc, ”cadourile” electorale nu au lipsit nici ele, mergand de la sepci, insigne, pixuri sau galeti pana la igienizari de subsoluri la blocuri ori zugravirea fatadelor, aici ”exceland” candidatul PSD Catalin Chereches la Camera Depuatilor in Colegiul uninominal 2, zona Baia Mare Est. Acesta, de altfel, a fost acuzat pentru risipa de bani din campania electorala, unii dintre politicieni sugrand ca suma investita a depasit cu foarte mult suma permisa de lege pentru a fi cheltuita de un candidat. Multi au comentat, de altfel, ca ”parada” financiar-mediatica facuta de Catalin Chereches nu se potriveste unui candidat social-democrat, iar altii i-au pus eticheta de ”copil de bani gata”.
”Triluliluri” in toate colegiile uninominale
Campania electorala pentru alegerile parlamentare s-a mai remarcat si prin numeroasele petreceri si concerte pe care le-au organizat candidatii, iar la care alegatorii s-au inghesuit fara sfiala atrasi de mancarea si bautura oferita pe gratis ori de numele trupelor si solistilor invitati sa cante in beneficiul unui candidat. Cele mai multe spectacole le-a organizat Sorin Bota (PSD) – candidat la Senat in Colegiul uninominal 2 Sud, zonele Codru – Chioar si Lapus, pentru care au concertat, printre multi altii, trupele Voltaj, Stefan Hrusca, Cristina Rus, dar si solistii de muzica poipulaa ca Anghelina Timis ori Nicolae Sabau. Adversarii politici de la PDL au incercat o contracarare a sa, astfel incat au difuzat colinzi ale lui Hrusca prin megafonae ori clipuri cu Vitalian Vaida, prezentator care in campania aceasta a preferat banii PSD-ului.
Batalia in afise electorale a facut pestrit Maramuresul
O premiera in aceasta campanie electorala a fost si faptul ca pentru prima oara candidatii din colegiile aflate pe teritoriului municipiului resedinta de judet au fost amendati pentru afisaj electoral in locuri interzise in baza unei hotarari a Consiliului Local Baia Mare. In ciuda amenzilor primite, candidatii au continuat sa isi puna afisele si in locurile desemnate ca ilegale, mai ales ca inspectorii primariei au fost depasiti de situatie si de lipitorii de afise din partide, care intr-o seara aveau o norma de peste 1.000 – 1.500 de bucati care sa fie puse intr-o noapte.
”Bombardamentul” mediatic i-a incurcat si mai mult pe alegatori, mai ales ca numerosi candidati si-au facut campanie electorala si in alte colegii decat in cele in care si-au depus candidatura, cea mai mare deruta exitand la nivelul municipiului Baia Mare unde exista doua colegii pentru Camera Depuatilor. De altfel, autoritatile maramuresene au recunoscut ca s-ar putea sa apara probleme in ziua votului, pentru ca vor fi persoane care vor cere sa voteze pentru un candidat care sa nu fie in colegiul lor, dar au spus ca in aceasta situatie ei au posibilitatea, in premiera, sa puna in urna un buletin alb, nestampilat, ceea ce va fi similar unui vot de blam.
Alegerile parlamentare in cifre – Maramures
Opt partide si un independent
La Biroul Electoral Judetean (BEJ) Maramures s-au inscris in total la alegerile parlamentare opt partide/aliante, precum si un candidat independent, in persoana lui Dumitru Morhan – un controversat om de afaceri care este din judetul Suceava. PSD+PC, PD-L, PNL, PNG, UDMR si PNG au depus liste complete, iar Partidul Popular si al Protectiei Sociale (PPPS) si Alianta Partidul Verde Ecologist doar in sapte colegii, respectiv intr-un singur colegiu uninominal.
PPPS a stabilit un record absolut
In mod surprinzator, PPPS a reusit sa stabileasca doua recorduri in ce-i priveste pe candidatii inscrisi in lupta pentru un loc in Parlament. Partidul se prezinta in alegeri cu cel mai batran candidat din Maramures, in persoana lui Ioan Barz in varsta de 79 de ani si care candideaza in Colegiul 2 – zona Baia Mare Est, pentru Camera Deputatilor, dar si cu cel mai tanar, Margareta Anca Tomoiaga in varsta de 23 de ani si care este candidat in Colegiul uninominal 5 – zona Borsa – Viseu tot la Camera Deputatilor.
Concurenta cea mai mare pe colegiu
Colegiul cu cei mai multi candidati pe un loc este cel cu numarul 7 de la Camera Deputatilor, in care voteaza locuitorii din zona Mara – Cosau si care au de ales intre opt candidati, iar cel cu o ”concurenta” mai redusa este Colegiul uninominal 4, zona Lapus, in care se lupta pentru un mandat de deputat doar sase persoane.
Concurenta cea mai mica pe colegiu
La alegerile parlamentare, si-au depus candidatura sase dintre cei 11 parlamentari actuali ai Maramuresului: doi senatori – liberalii Radu Stroe si Ioan Corodan – care acum vor un post de deputat, precum si Dan Mihalache (PSD), Angela Buciu (PRM), Istvan Bonis (UDMR) si Stefan Buciuta (UUR), care incearca sa isi reinnoiasca mandatele.
Candidati care au mai fost in Parlament
De asemenea, candideaza si patru fosti membri ai Parlamentului, Titus Liviu Pasca (PNL), care incearca sa ajunga din nou senator dupa ce a mai fost in mandatul 1996-2000, Vasile Berci (PNL) – deputat in aceeasi legislatura din partea CDR, Mircea Mihordea (PRM), care a fost senator intre anii 2004-2004 din partea aceleiasi formatiuni, dar si Nicolae Bud (PD-L), fost membru in Camera Deputatilor din partea PUNR doua mandate consecutiv – intre anii 1992 si 2000.
Alesi locali in cursa pentru parlamentare
De asemenea, printre candidati se numara si mai multi primari, viceprimari si consilieri locali si judeteni, inclusiv primarul municipiului Sighetu Marmatiei, Eugenia Godja, care candideaza din partea PSD pentru Senat in Colegiul uninominal 3 Nord, si cel din comuna Sacalaseni, Emilian Pop, care spera sa obtina un mandat de deputat in Colegiul uninominal 2, zona Baia Mare Est.
Consiliul Local Baia Mare este si el bine reprezentat in lupta electorala, pentru ca patru dintre actualii membri ai forului din totalul de 23 – Mariana Pop (PDL), Noemi Vida (UDMR), Cristian Niculescu Tagarlas (PNL) si Catalin Chreches (PSD) – sunt inscrisi in lupta.
Continua.
Sursa: Meda Muntean
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult