O amplă campanie de informare şi sensibilizare în vederea prevenirii abuzului şi violenţei asupra copilului în cadrul comunităţilor de romi din judeţul Maramureş, au demarat autorităţile judeţene. Practic specialişti ai Direcţiei pentru Protecţia Copilului, Inspectoratului Şcolar, poliţişti şi asistenţi sociali au întîlniri cu părinţii elevilor de etnie roma, pe tema drepturilor copilului, formelor de abuz precum şi efectele abuzului asupra dezvoltării copilului.
Primele întâlniri din cadrul campaniei s-au desfăşurat la şcoală din cadrul comunităţii de romi din localitatea Salsig şi Remetea Chioarului, unde s-au purtat discuţii atât părinţii copiilor de etnie roma, cât şi cu cu elevii de aceeaşi etnie, în vederea informării privind drepturile copilului, formele de abuz precum şi efectele abuzului asupra dezvoltării copilului.
De asemenea, elevii au fost informaţi cu privire la facilitarea accesului la educaţie prin existenţa locurilor special alocate romilor în învăţământul liceal şi universitar. În anul şcolar 2017-2018 există un număr de patru elevi romi care sunt în clasa a VIII-a la şcoală din Salsig, respectiv cinci elevi la şcoală din Remetea Chioarului.
Au fost vizitate şcoală gimnazială din Salsig, în care există 20 de elevi romi care aparţin învăţământului gimnazial, şi şcoală din cadrul comunităţii de romi care este frecventată de 33 de copii care aparţin învăţământului primar. Frceventa şcolară a elevilor de etnie roma este în procent de 90%.
În localitatea Remetea Chioarului sunt 128 de elevi romi, din care 64 aparţin învăţământului primar, 36 elevi studiază în învăţământul gimnazial iar 28 sunt preşcolari. În comunitatea de romi din Remetea Chioarului trăiesc aproximativ 310 persoane de etnie roma. La Primăria Remetea Chioarului sunt depuse 40 de dosare pentru acordarea de ajutor social. Comunităţile de romi sunt racordate la reţeaua de apă şi energie electrică. Un număr de aproximativ 30 de personae de etnie roma sunt angajate la o frima privată din municipiul Baia Mare. Comunitatea de romi se ocupă şi cu meşteşugul împletiturilor de nuiele.
În cadrul campanirei, s-a constat faptul că un număr de 10 elevi din învăţământul primar nu au ghiozdane, motiv pentru care au fost demarate activităţi de sprijin a acestora în vederea obţinerii ghiozdanelor.