Jamie Oliver a lansat un documentar care promoveaza un „razboi absolut” impotriva zaharului si a indulcitorilor artificiali, insa demersul maestrului bucatar britanic a fost criticat de unii dintre colegii sai de breasla, informeaza site-ul publicatiei Financial Times.
Documentarul realizat de Jamie Oliver, intitulat „Sugar Rush”, si o petitie, care vizeaza strangerea unui numar de 100.000 de semnaturi, indeamna guvernul britanic sa introduca o taxa pe bauturile carbogazoase. Noua taxa ar putea genera venituri de un miliard de lire sterline in fiecare an si ar putea fi folosita pentru a lupta impotriva obezitatii infantile si a bolilor de nutritie. Insa colegii de breasla ai celebrului chef britanic l-au acuzat de lipsa de transparenta, prin prisma continutului de zahar utilizat in propriile sale restaurante.
Tam Fry, reprezentant al fundatiei de caritate National Obesity Forum, a declarat: „Nu poate, pe de-o parte, sa faca atata scandal despre cantitatea de zahar pe care o consumam, fara sa ofere, pe de alta parte, informatii cat mai transparente despre zaharul care intra in preparatele sale”.
Jamie Oliver, implicat in ultimii ani si in cateva campanii care militeaza pentru crearea unor meniuri mai sanatoase in cantinele scolare, a declarat: „Vom modifica online informatiile nutritionale despre preparatele noastre, pentru ca ele sa includa si continutul de zahar, cu ocazia viitoarei actualizari a meniurilor noastre, ce va avea loc in octombrie”.
Prin intermediul documentarului sau „Sugar Rush” – in care maestrul bucatar britanic schimba bucataria sa traditionala cu o sala de operatii chirurgicale, in care dintii unui baiat in varsta de sase ani sunt extrasi din cauza cariilor generate de bauturile carbogazoase -, Jamie Oliver spera ca notorietatea pe care o are va pune presiune pe autoritatile guvernamentale, cu scopul ca acestea sa impuna acea taxa. Reprezentantii The British Medical Association au cerut luna trecuta guvernului britanic sa impuna o taxa de 20% pe bauturile carbogazoase.
Simon Stevens, directorul executiv al NHS England, ramura executiva din Serviciul National de Sanatate din Marea Britanice (NHS), nu sustine implementarea acestei taxe, dar a recomandat, in august, managerilor de supermarketuri sa comercializeze la preturi mai mari bauturile carbogazoase si preparatele din gama „junk food”. Nu exista absolut niciun motiv” pentru care copiii ar trebui sa bea bauturi carbogazoase, a spus Simon Stevens.
Pentru moment, guvernul britanic privilegiaza scenariul ce se bazeaza pe un raspuns voluntar din partea industriei alimentare si a bauturilor carbogazoase, pentru a limita costurile tot mai mari inregistrate de Sistemul National de Sanatate in ceea ce priveste tratarea bolilor asociate cu obezitatea. Departamentul Sanatatii lucreaza in prezent la o strategie pentru a limita obezitatea infantila, ce va fi facuta publica in luna octombrie. Oamenii de stiinta britanici au dat publicitatii la randul lor, in iulie, rezultatele unui studiu, sprijinit de guvern, care recomanda tuturor cetatenilor sa isi reduca consumul zilnic de zahar cu peste 50%.
In prezent, zaharul reprezinta 12% din aportul caloric zilnic al unui adult britanic si 15% din aportul caloric zilnic al unui adolescent britanic – ambele procente depasind cu mult limita recomandata de 5%.
foto (c) theguardian.com
Sursa: Mediafax