Vezi VIDEO
Reprezentantii Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) au lansat in aceste zile o campanie menita sa salveze puii de caprioara din mainile maramuresenilor. Ei au aratat ca an de an, in lunile mai si iunie, foarte multi iezi ajung in gospodariile taranilor de pe raza judetului. Satenii ii tin in captivitate, fara sa stie ca risca sa ajunga in puscarie odata ce iau aceste animale din mediul lor natural.
Cazurile in care maramuresenii prind puii de caprioara si incearca sa ii creasca pe langa casa sunt numeroase, potrivit autoritatilor. Greseala acestor gospodari e aceea ca nu cunosc legea si cred ca animalele salbatice gasite pe terenurile lor pot fi tinute in captivitate. Pedeapsa aplicata, insa, in aceste cazuri este inchisoarea – de la 6 luni, la 2 ani.
„In aceasta perioada, in special la tara, oamenii se deplaseaza pentru diferite munci agricole si ridica iezii de caprioara pe care ii gasesc pe terenul lor, proprietate particulara, la muncile pe care le efectueaza la padure sau in apropierea satelor, in ideea ca ei vor sa salveze acest pui. Sigur ca ei nu stiu, si facem apel pe aceasta cale, prinderea si tinerea in captivitate a iezilor de caprioara este infractiune conform ordinului 57 din 2008 se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 2 ani”, a precizat directorul AJVPS Maramures, Ionica Pop.
Incidentele legate de tinerea in captivitate a iezilor de caprioara apar imediat dupa ce incepe perioada de fatare si sunt depistate, de regula, de catre paznicii de vanatoare. Autoritatile atrag atentia ca puii indepartati de mediul lor natural nu mai pot fi ulterior integrati in salbaticie si risca sa moara mult mai repede.
„Ar fi bine ca toata lumea sa stie ca este foarte bine sa lase acei iezi de caprioara in padure, deoarece mama lor se gaseste undeva in apropiere. Daca ei ii duc acasa, in ideea de a-i ingriji, le fac mai mult rau, deoarece dupa o anumita perioada de 6-7 luni, cand noi incercam sa ii repunem in libertate, acestia nu se adapteaza in mediul silvatic, nefiind in stare sa isi gaseasca singuri hrana si sunt mult mai predispusi daunatorilor naturali”, a explicat
Ionica Pop.
Asociatia Judeteana a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi administreaza doar 24 din cele aproximativ 60 de fonduri de vanatoare existente in Maramures. Probleme privind tinerea in captivitate a animalelor salbatice au fost depistate insa si de celelalte 13 asociatii de profil, care, incepand din toamna trecuta, isi desfasoara activitatea pe raza judetului.
Sursa: Gabriela Kuhajda