La sediul Asociatiei CASPEV Maramures– Centrul de zi pentru persoane varstnice, politistii din cadrul Politiei de Proximitate Baia Mare si Compartimentului de Analiza si Prevenirea Criminalitatii au organizat si desfasurat, in urma cu cateva zile, o actiune de prevenire a furturilor din locuinte. La campania “Fii precaut. Hotii nu dorm!” au participat 50 de pensionari carora le-au fost distribuite pliante cu informatii, precum si un reprezentant al unei societati de asigurari de locuinte.
In urma analizelor facute de specialistii Compartimentului de analiza si prevenire a criminalitatii, s-a constatat ca in anul 2011, la nivelul municipiul Baia Mare, s-au inregistrat peste 150 de furturi din locuinta. In majoritatea cazurilor (55%) au fost vizate apartamente situate in blocuri de locuinte; 30% din furturi s-au inregistrat din case de locuit, iar restul de 15% din case aflate in constructie.
Cel mai frecvent, furturile din locuinte s-au produs prin fortarea/distrugerea cailor de acces (geamuri, usi), in special a celor construite din PVC. Din analizele oamenilor legii, a reiesit ca 21% dintre furturi se produc pe fondul neglijentei cetatenilor.
Furturile comise de infractorii ce profita de neglijenta proprietarilor, supranumite „furturi de buna ziua” se comit aproximativ dupa acelasi scenariu: hotul patrunde in locuinta cu usa inchisa, dar nu cu yala sau cheia, si, in cazul in care locatarul se sesizeaza ca a intrat cineva hotul se scuza spunand ca de fapt cauta un alt apartament. Daca proprietarul este in alta incapere hotul ia ce apuca, in special genti si posete.
Un alt mijloc de a-i pacali pe oamenii cinstiti este acela prin care hotii intra in casele victimelor sub pretextul ca ar fi reprezentantii unor institutii care fac diverse verificari numita si „metoda instalatorul”.
Dupa ce distrag atentia victimelor, fura din locuinta diverse valori. Vizate sunt in special persoanele de varsta a treia, hotii speculand lipsa de atentie, de aparare, pasivitatea si naivitatea acestora. De cele mai multe ori infractorii au si recuzita necesara: respectiv haine de lucru, salopete, truse de scule chiar si legitimatii false de serviciu.
In alte cazuri hotii pretind ca sunt de la vreo firma de curierat si livreaza colete de la rude. Asa ii pacalesc pe pagubiti sa le dea o suma de bani, ce ar reprezenta taxa pentru colet. Dupa ce incaseaza banii, hotii spun ca trebuie sa mearga pana la masina dupa colet, dar nu se mai intorc.
Recomandarile politistilor sunt acelea de a solicita acestor persoane un act de identitate si de a contacta institutiile pe care persoanele pretind ca le reprezinta.
Politistii mai atrag atentia ca infractorii pot fi si femei. Victima, de regula barbat peste 50 de ani, este abordata in diverse circumstante, de o persoana de sex feminin, care propune fie ajutor in desfasurarea unor activitati de menaj, fie alte servicii.
Pentru aceasta, femeia este invitata in locuinta, uneori cei doi consuma impreuna bauturi alcoolice, se stabileste o anumita relatie, femeia profitand de lipsa de vigilenta a barbatului si ii sustrage acestuia banii, telefonul mobil sau alte bunuri.
Cateva sfaturi utile de la politisti:
– Chiar daca va considerati partial vinovat de prejudiciul ce vi s-a produs, nu ezitati sa va prezentati la politie pentru a depune plangere. Puteti contribui astfel la prinderea infractoarei si puteti scuti alte persoane de astfel de neplaceri.
– invatati copiii sa nu dea relatii nimanui despre locuinta sau bunurile din casa si sa nu deschida usa nimanui in lipsa dumneavoastra;
– Nu lasati niciodata o cheie de rezerva intr-un loc ascuns cum ar fi sub presul de la usa, intr-un ghiveci sau in cutia postala;
– inlocuiti imediat incuietoarea daca ati pierdut o cheie;
– Nu tineti sume mari de bani sau bijuterii in casa si nu lasati impresia ca detineti astfel de bunuri;
– Nu depozitati in curtea casei sau pe balcon, la vedere, ambalajele unor obiecte de valoare.
Sursa: Ioana Osan