Vezi VIDEO
Un program de preventie a consumului de droguri in Maramures a fost demarat astazi de cei de la Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA), pe fondul incidentei tot mai mari a consumului de droguri legale si ilegale, in randul adolescentilor. Numai in ultimele cinci luni, din cei 20 de tineri evaluati de specialistii CPECA, sapte minori au fost depistati ca fiind consumatori de droguri usoare. Acest lucru este alarmant, in opinia medicilor.
Programul judetean lansat astazi si intitulat “Tanar, liber, sanatos” isi propune sa vina in intampinarea elevilor de gimnaziu, dar si a celor din licee si a tinerilor institutionalizati, printr-o serie de dezbateri interactive privind consumul de tutun, alcool si droguri.
“Programul contine trei proiecte. Primul dintre ele se numeste «Gandesc liber, fara aburi si fumuri» si se adreseaza elevilor de gimnaziu, clasele a VII-a si a VIII-a in principal, al doilea proiect se numeste «Psihoactiv fara substante» si se adreseaza elevilor de liceu, iar al treilea proiect se numeste «Si noi suntem ca voi» si l-am gandit pentru cei care lucreaza cu tinerii institutionalizati din centrele rezidentiale ale Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului”, a precizat Flavia Salagean, coordonatorul CPECA Maramures.
In cadrul programului, ce se va desfasura pe parcursul a doi ani scolari, vor fi cuprinse, intr-o prima faza, 10 institutii de invatamant din Baia Mare, respectiv scolile “I.L. Caragiale”, “George Cosbuc”, “Avram Iancu”, “Lucian Blaga” si “Dr. Victor Babes” si colegiile “Gheorghe Sincai”, “Vasile Lucaciu”, “Nicolae Titulescu”, “George Baritiu” si Liceul de Arte. In cel de-al doilea an proiectul va fi derulat in Sighetu Marmatiei, Cavnic, Seini si Targu Lapus.
“Concret, urmeaza sa sustinem intalniri interactive in care sa stam de vorba cu elevii despre riscurile consumului de tutun si alcool, apoi vrem sa incercam sa implicam si parintii in acest proiect, in asa fel incat ei sa inteleaga schimbarile prin care trec copiii lor la varsta adolescentei si sa abordeze in familie discutii privind consumul de tutun, alcool si droguri pornind de la aceste aspecte”, a explicat Flavia Salagean
Medicul Centrului Antidrog, dr. Victor-Paul Kiritescu, a precizat ca acest program s-a nascut dintr-un adevar alarmant, acela ca tot mai multi tineri incep sa consume droguri, legale si ilegale, de la varste din ce in ce mai fragede.
“Incepand din iunie, un aspect mai putin de dorit a fost evidentiat si in Maramures, faptul ca a crescut incidenta consumului de droguri legale si ilegale, dar in principal ilegale, in randul tinerilor din judet. Ne-am hotarat atunci sa luam taurul de coarne, sa incercam sa incepem de undeva o munca ce nu isi propune sa stopeze consumul de droguri si nu poate sa faca asa ceva, ci incearca sa faca tot posibilul pentru a intarzia debutul, cu consecinte minime asupra sanatatii”, a explicat medicul Victor-Paul Kiritescu.
Din iunie si pana acum, la Centrul Antidrog au fost evaluati 20 de tineri, adusi fie de organele de ancheta, fie de reprezentantii Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului. Sapte dintre ei, toti minori, sunt consumatori de droguri usoare.
“Tinerii incep sa consume alcool si tutun de la o varsta frageda, statisticile evidentiind faptul ca debutul consumului de alcool si tutun a scazut la varsta de 10-12 ani, iar cel de droguri a ajuns la o varsta de debut de 14 ani, ceea ce este un lucru mai mult decat ingrijorator”, a adaugat medicul Kiritescu.
Programul “Tanar, liber, sanatos!” isi propune, printre altele, si editarea unei brosuri informative privind consumul de droguri legale si ilegale asupra organismului, brosura ce va ajunge la peste 1.000 de elevi din Maramures.
Sursa: Tania Purcaru