ANRE demarează o campanie media de informare a consumatorilor finali de energie electrică şi gaze naturale cu privire la drepturile lor, potrivit unui comunicat.
Scopul campaniei îl constituie conştientizarea clienţilor finali cu privire la drepturile pe care le au în relaţia cu furnizorii de energie, inclusiv cele prevăzute în Standardul de performanţă pentru activitatea de furnizare a energiei electrice/gazelor naturale, cele mai importante aspecte legate de alegerea unei oferte de furnizare a energiei electrice sau a gazelor naturale, precum şi înţelegerea informaţiilor prevăzute în factură. Cunoaşterea şi respectarea acestor drepturi sunt aliaţii consumatorilor, mai ales în conjunctura actuală de pe piaţa energiei, scrie Agerpres, citată de stiripesurse.ro.
Campania se adresează celor circa 9,8 milioane de consumatori de energie electrică şi peste 4 milioane de gaze naturale şi se va desfăşura începând cu a 2-a jumătate a lunii august, atât în mediul audiovizual, prin difuzarea de spoturi audio şi video, cât şi în mediul online şi social media.
Pe segmentul audiovizual, campania va avea două părţi, a doua fiind programată în lunile octombrie-noiembrie. Întreaga campanie se va încheia pe 30 noiembrie 2022. Menţionăm că ANRE va derula anual, potrivit legii, astfel de campanii de comunicare.
Conceptul, difuzarea şi promovarea sunt realizate de SC All Media Company SRL, societatea câştigătoare a licitaţiei organizate de autoritate în cursul acestui an, un partener eficient pentru atingerea acestui obiectiv stabilit pentru ANRE.
Liderul PSD Marcel Ciolacu a spus că pe piața energiei se desfășoară o adevărată speculă. Prețurile de vânzare au crescut în mod nejustificat, iar cei care au cumpărat energia de la producători și acum o tranzacționează la prețuri de peste zece ori mai mari nu sunt impozitați în niciun fel.
„Să vedem abordarea pentru anul viitor, când 75% din energie nu este vândută. Sunt aceste două abordări, când energia este vândută și când nu este vândută la anul și mai este abordarea în ceea ce privește supraimpozitarea producătorilor, dar aceștia au vândut energia cu 200 -300 de lei, iar aceasta se vinde cu 4.000 de lei. Vom costata la finalul anului că România a consumat cât a produs.
Eu nu consider corect total în afară de această diferență imensă de preț, de speculă, care este neimpozitată așa cum sunt producătorii. Statul român dă certificate verzi pentru energia verde, cum să dăm certificate verzi iar energia verde produsă în România trebuie să o exportăm. Sunt niște lucruri bizare. (…) La 1 septembrie vor intra în vigoare măsurile (compensări de prețuri și măsuri sociale) și eu le văd pe termen mai lung, până în 2025”, a declarat Marcel Ciolacu.
Menționăm că șeful ANRE, numit politic din partea PSD, se află la final de mandat.