Vezi VIDEO
Fostii detinuti din cadrul Penitenciarului Baia Mare au acum o sansa la reintegrare sociala. Acest lucru este posibil in urma unui parteneriat intre unitatea de detentie si ASSOC Baia Mare. Mai exact, in urma liberarii, persoanele care au fost private de libertate pot accesa serviciile de asistenta psiho-sociala sau pot ajunge sa isi gaseasca un loc de munca in diferite domenii de activitate, in functie de calificare pe care o detin.
De asemenea, in functie de nevoile lor, persoanele care au fost incarcerate in unitatea de detentie din Baia Mare pot beneficia de sprijin pentru intocmirea dosarelor de somaj sau intocmirea documentelor pentru inscrierea la un medic de familie. Fosti detinuti pot avea acces la aceste facilitati doar daca apeleaza la Biroul de asistenta post detentie.
Biroul de asistenta post detentie a fost infiintat in cadrul unui proiect european in care partener a fost ASSOC Baia Mare si beneficiar Penitenciarul Baia Mare. Activitatile au inceput din interiorul unitatii de detentie, inainte de liberare fostii detinuti luand parte la cateva sedinte de pregatire.
“Au fost situatii in care au fost persoane fara un adapost, fara un loc de munca, fara nimic. Avem si cazuri fericite in care ei au reusit sa isi gaseasca un loc de munca dupa care sa isi poata plati o chirie si bineinteles sa duca o viata normala in societatea noastra”, a declarat Maria Magdalena Anton Chelaru, psiholog in cadrul ASSOC Baia Mare.
In cadrul penitenciarului, detinutii pot participa la diverse cursuri de calificare. In functie de ele, la liberare, ei pot opta pentru domeniul in care isi vor desfasura activitatea pe viitor. Pana in prezent, fostii detinuti care au beneficiat de programul de reintegrare profeseaza in domeniul IT, tamplarie sau constructii. Toate aceste aspecte legate de activitatile la care pot lua parte fostii detinuti dupa perioada de liberare au fost aduse in fata publicului in cadrul unei mese rotunde desfasurate la Biblioteca Judeteana “Petre Dulfu” din Baia Mare.
“Am organizat masa rotunda in cadrul unei campanii nationale numite “Reintegrarea sociala a fostilor detinuti, calea catre o comunitate mai sigura”. Spunem o comunitate mai sigura deoarece avem convingerea ca putem atinge acest obiectiv doar prin efortul conjugat al oamenilor, al organizatilor si al institutilor, efort care se remarca atat in perioada de detentie cat si in cea post detentie in vederea succesului procesului de reintegrare sociala”, a afirmat Andreea Netedu, purtator de cuvant al Penitenciarului Baia Mare.
Potrivit partenerilor implicati in proiect, doar un fost detinut al Penitenciarului Baia Mare nu a reusit sa se reintegreze dupa liberare, acesta reintorcandu-se dupa gratii.
Sursa: Simona Vasiac