Un monument din Maramures este inclus intr-un program inedit, demarat in aceasta toamna de Televiziunea Romana, a carui finalitate consta in restaurarea cladirilor din patrimoniul national. In programul „Restaurare” (Restoration) figureaza si topitoria Logolda din Cavnic. Cladirea, aflata acum in paragina, are nevoie de o restaurare cat mai urgenta pentru a se putea pastra pentru generatiile viitoare si pentru a putea fi introdusa intr-un circuit turistic. Logolda a fost inclusa, de fapt, intr-un concurs, restaurarea depinzand de numarul voturilor (telefoanelor) pe care monumentul le va primi din tara. Prin urmare, printr-o buna organizare, maramuresenii ar putea schimba soarta unei cladiri a carei istorie a inceput cu aproape doua secole in urma.
Monument construit in 1862 si extins in 1876, Logolda a fost o topitorie de aur construita de englezii care au concesionat minele din Cavnic. Numele acestei topitorii vine de la gold (aur), metalul care se gasea din belsug in minele Cavnicului. Zidurile din piatra ale Logoldei, ascunse de copacii crescuti in jurul cladirii, sunt situate in imprejurimile domeniului schiabil Cavnic, aproape de Drumul Judetean 184 catre Budesti, in apropiere de scoala din cartierul Roata.
Primarul Cavnicului, Alexandru Dragos s-a declarat extrem de incantat de campania initiata de TVR, si pentru ca administratia nu a gasit niciodata fonduri pentru reabilitarea monumentului, dar nici nu a existat un interes pentru promovarea lui.
„Topitoria, de fapt zidurile care au mai ramas, este un monument de patrimoniu. Noi ne-am dat tot concursul pentru reportajul realizat de TVR si ne-am bucurat ca monumentul va fi promovat prin intermediul televiziunii nationale. Noi (primaria Cavnic, n.r.) am mai avut in vedere reabilitarea Logoldei, am discutat cu reprezentanti ai Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National si vom face un memoriu in speranta ca vom obtine si de acolo niste bani cu care sa reabilitam cladirea si sa putem sa o punem in evidenta”, a spus el.
Edilul a continuat aratand ca s-ar dori includerea monumentului in circuitul turistic. „Marea problema, in momentul de fata este cauzata de lipsa fondurilor. Speram ca Logolda sa fie votata la emisiunea televizata de cat mai multi telespectatori si de ce nu, poate chiar sa castige.”
Logolda va concura in cadrul emisiunii de la TVR din 8 noiembrie, cu Turnul Medieval din Ardud si cu Cetatea Sighisoarei. Telespecatorii vor putea sa voteze pentru unul din cele trei monumente fie printr-un apel din reteaua fixa de telefonie, fie prin SMS pe reteaua de telefonie mobila.
Campania TVR a inceput in 20 septembrie si va continua pe parcursul a zece saptamani, pana in 1 decembrie, atunci cand va avea loc marea finala. In fiecare duminica vor fi prezentate cate trei monumente dintr-o zona a tarii, urmand ca pana vinerea viitoare, monumentul care va primi cele mai multe voturi de la telespectatori, sa intre in finala campaniei „Restaurare”.
Cele zece cladiri care vor ajunge in finala care se va desfasura pe 1 decembrie vor avea din nou nevoie de votul telespectatorilor, iar monumentul care va avea cei mai multi sustinatori va fi declarat castigator, banii stransi din voturile telespectatorilor si dintr-un teledon organizat tot atunci urmand sa fie folositi la restaurarea monumentului castigator.
Numarul pentru reteaua Romtelecom: 0900-160-440 – cu tariful de: 0,95 euro (TVA inclus). Numarul pentru SMS-uri: 1388 – cu valabilitate in toate retelele de telefonie mobila din tara – cu tariful de: 0,95 euro(TVA inclus).
Televiziunea Romana realizeaza programul „Restaurare” in parteneriat cu Ministerul Culturii Cultelor si Patrimoniului National, cu Oficiul National al Monumentelor Istorice si Fundatia „Pro Patrimoni”, precum si cu sprijinul autoritatilor locale din fiecare zona.
Foto: cavnic.home.ro
Sursa: Andrei Gherghel