Uniunea Europeana, formata din 27 state membre de la 1 ianuarie 2007 – impreuna cu Romania si Bulgaria – a devenit un spatiu in care sunt respectate drepturile fundamentale ale omului, enumerate in tratatele europene. Acestea sunt impartite in sase concepte de baza : demnitate, libertate, egalitate, solidaritate, justitie si drepturile cetateanului.
Dupa sapte campanii de informare, organizate in diferite tari ale Uniunii Europene in 2004 si 2005, Comisia Europeana se asteapta ca aceasta noua campanie, organizata in Romania, sa fie la fel de reusita in informarea marelui public in legatura cu notiunea de cetatenie europeana si in convingerea cetatenilor ca « Cetatenia europeana nu inseamna simple cuvinte, ci drepturi concrete ».
Campania de informare va incepe simultan in patru orase diferite din tara, in 24 septembrie si va continua pana in 4 octombrie. Aceasta este formata din patru caravane, gestionate fiecare de catre o echipa a cate cinci tineri. Pana in data de 4 octombrie la standurile instalate in cele 40 de orase din Romania vor avea loc sesiuni interactive de informare.
Printre drepturile prevazute in tratatele europene cetatenii europeni pot beneficia de: dreptul la integritatea persoanei si interzicerea torturii – care se raporteaza la conceptul de demnitate; respectul pentru viata privata, libertatea de exprimare si informare – care au corespondent in conceptul de libertate; nondiscriminarea si drepturile copilului – care fac referire la conceptul de egalitate; dreptul la conditii de munca echitabile si corecte precum si interzicerea muncii la copii – cu referirinta in conceptul de solidaritate; dreptul la un proces echitabil si la prezumtia de nevinovatie – referitor la cel de justitie.
In ceea ce priveste drepturile cetateanului, in particular, orice cetatean al unui stat membru al Uniunii Europene este si cetatean al Uniunii Europene si beneficiaza de drepturi specifice. Acest lucru implica : dreptul de a vota si a candida la alegerile locale si europene in statul membru in care cetateanul rezida, chiar daca acesta nu este statul de origine; dreptul de a beneficia de o buna administratie a institutiilor europene si accesul la documentele lor; dreptul de a adresa petitii Parlamentului European si de a depune plangeri in legatura cu gestionarea institutiilor europene; dreptul la protectia consulara in orice stat membru UE, in cazul unor probleme intalnite intr-un stat in care tara nu este reprezentata. In concluzie, acest lucru implica dreptul de a circula si de a rezida liber, oriunde in cadrul Uniunii Europene.
Aceasta campanie a Comisiei Europene este realizata in parteneriat cu Primariile oraselor unde este desfasurata campania, cu largul sprijin al Consiliilor Judetene si cu contributia Prefecturilor. Sprijinul oferit dezvaluie interesul real al acestor institutii fata de drepturile cetatenilor europeni in beneficiul celor pe care ii deservesc, pentru informarea prompta si exacta a acestora despre drepturile pe care le-au dobandit in contextul unei Romanii europene. Vor fi prezenti la standuri si reprezentanti ai acestor institutii, ai autoritatilor publice locale, europarlamentari, alte persoane publice.
Sesiunile de 20 minute, ce vor avea loc pe toata durata zilei, incep cu un joc interactiv, se continua cu posibilitatea participantilor de a cere buletine de raspuns si se termina prin distribuirea de brosuri, postere, carticele si mici cadouri.
Ne asteptam ca 25.000 de persoane sa participe la aceasta campanie de informare si ca mult mai multi cetateni vor auzi si vor lua cunostinta de acest eveniment prin intermediul media.
Organizatorul caravanei desemnat de Comisia Europeana in Romania este Fundatia «Familia si Ocrotirea Copilului – F.O.C.». Caravana va fi prezenta in municipiul Baia Mare in data de 1 octombrie.
Sursa: Comisia Europeana
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult