Raul Topolog, „imaginea” campaniei WWF „Raurile Romaniei: ultima sansa”, a fost salvat de la amenintarea unui proiect de amenajari hidroenergetice. Dupa multe luni de interventii la toate autoritatile relevante, studii in teren si aparitii in presa, dupa ce peste 15.000 de romani au semnat petitia WWF, cerand stoparea distrugerii raurilor de munte, Agentia pentru Protectia Mediului Valcea a emis, pe data de 10 decembrie 2013, o decizie de respingere a proiectului de pe raul Topolog. Grupul de presa eMaramures este partener media al acestei campanii.
Pe 14 noiembrie WWF-Romania a lansat campania „Raurile de munte: ultima sansa”, solicitand autoritatilor un cadru legislativ care sa protejeze cele mai valoroase rauri naturale si sa planifice constructia de noi microhidrocentrale, tinandu-se cont de criterii sociale si de mediu. Campania s-a nascut in urma cazurilor raurilor distruse in urma unor grave greseli administrative pe ambele versante ale Muntilor Fagaras – Capra, Buda, Otic, Sebes, Sambata, Vistrisioara si, cel mai recent, Dejani-Lupsa.
Microhidrocentralele fragmenteaza habitatele din lungul raurilor, afectand una dintre cele mai bogate faune de nevertebrate acvatice. Distrug si habitatele ripariene (de pe maluri) formate din plante iubitoare de apa, de care depind specii de nevertebrate si animale cu care se hranesc pasarile. Odata cu disparitia vegetatiei de pe maluri scade si functia de filtre de protectie a acestora, ceea ce alimenteaza nivelul de poluare al apei. Pe unde se construiesc microhidrocentrale, apa cristalina a raurilor si paraurilor de munte devine un amestec de noroi si piatra, in care orice forma de viata dispare.
Toate argumentele campaniei se regasesc in petitia creata pentru romanii care vor sa sustina cauza WWF, disponibila pe website-ul www.raurileromaniei.ro.
Citeste si:
- CAMPANIE WWF – Unul dintre cele mai frumoase rauri din Romania risca sa devina un amestec de noroi si piatra din cauza unei microhidrocentrale (VIDEO)
- ECOLOGIE – WWF Romania vrea sa salveze raurile de munte din calea distrugerilor cauzate de microhidrocentrale (VIDEO)
Sursa: eMM.ro