Valoarea celor sase proiecte este de ordinul milioanelor de lei, chiar daca o parte din lucrari nu presupune constructia de la temelie, ci doar reabilitarea unor cladiri aflate in paragina. Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean Maramures, Pavel Filip, a precizat ca e prevazut ca viitoarele campusuri sa fie dotate la nivel european. El nu a putut indica suma exacta, precizand ca bugetele sunt in lucru la minister.
Liceul de Arta din Baia Mare se afla pe lista de investitii
Cel mai mult se va investi in caminul si cantina care urmeaza sa deserveasca Liceul de Arta Baia Mare. Institutia de invatamant scolarizeaza si elevi proveniti din localitatile maramuresene ori chiar din alte judete, iar reprezentantii inspectoratului scolar au precizat ca se impunea de mai multa vreme infiintarea unui campus scolar in apropiere.
“Deocamdata nu s-a stabilit locatia. Vom avea discutii cu autoritatile baimarene pentru ca in acest caz se impune o constructie de la zero, care nu ar avea voie sa fie amplasata departe de liceu. Vor fi atat locuri de cazare, cat si o cantina moderna la care sa poata lua masa elevii. Aceasta investitie urmeaza sa fie facuta cu ajutorul unor fonduri externe”, a precizat Filip.
Cladirile parasite de la fostul Liceu 1 vor fi renovate
Un campus va fi amenajat anul acesta si la Grupul Scolar Tehnic din Baia Mare, fostul Liceu 1, cum mai e cunoscut. In acest caz nu va fi vorba de construirea unui imobil, pentru ca in spatele unitatii de invatamant exista patru internate care au fost lasate in paragina dupa Revolutie si care vor fi reabilitate.
“Unul din imobile a fost deja preluat de Scoala Profesionala Speciala. In altul vrem sa facem camin pentru gazduirea elevilor, respectiv cantina necesara pentru a fi considerat campus scolar. In altul vom infiinta un centru pentru formarea personalului didactic, centru de care e neaparata nevoie in Baia Mare.”
Investitii masive pentru scolile tehnice din teritoriu
Proiectul privind campusurile scolare nu are ca tinta doar municipiul resedinta de judet, ci si institutiile de invtamant aflate in teritoriu. Este vorba in principal de scolile tehnice, care au cautare din ce in ce mai mare in mediul rural, dar care trebuie sa ofere cazare si masa copiilor veniti la studiu de la zeci de kilometri distanta.
Pe lista pentru finantare figureaza Grupul Scolar Forestier din Sighetu Marmatiei, Grupul Scolar Borsa, Grupul Scolar Farcasa, precum si Liceul Teoretic din Targu Lapus. Pavel Filip a mentionat ca anul acesta se vor finaliza si lucrarile incepute la campusul din Somcuta Mare, respectiv la cel de la Grupul Scolar Industrial din Borsa.
Oficialii inspectoratului nu au putut preciza deocamdata data la care se preconizeaza ca lucrarile sa fie incheiate. O parte din campusuri, care prevad reamenajarea unor cladiri mai vechi ar putea fi date in folosinta in toamna, cu conditia ca fondurile promise pentru acest proiect sa fie virate la timp, iar constructorii sa isi faca datoria.
Sursa: Larisa Tivadar