Cancelarul austriac Sebastian Kurz, prezent la București pentru a „preda” României președinția rotativă a UE, a declarat, la Cotroceni, după întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis, că „ordonanța lăcomiei” aflată pe masa Guvernului va afecta România mai mult decât va afecta companiile austriece care au sucursale aici.
„Eu nu mi-aș face griji pentru companiile austriece, care sunt mari și știu ce să facă. Eu mi-aș face griji pentru România, ca mediu de investiții. Retragerea de investiții înseamnă și pierderea locurilor de muncă, taxe noi înseamnă creșteri de prețuri”, a spus cancelarul Austriei.
El a sugerat că aceste companii s-ar putea orienta spre zone mai prietenoase cu mediul de afaceri: „Lumea este mare. Sunt firme libere pe piața liberă. Piața lumii e liberă. Firmele mari nu sunt legate de o anumită țară”.
Cancelarul Austriei le-a recomandat guvernanților români „să se gândească” la măsuri care „nu sună doar bine”, dar care „să nu ducă la situații în care un investitor să-și strângă lucrurile și să plece”, pierzându-se astfel locuri de muncă.
Klaus Iohannis: „E păcat că nu se înțelege”
„Astfel de măsuri au clar un impact negativ în economie, pentru că nu au fost pregătite. Dacă apar pe nepusă masă, de azi pe mâine, măsuri cu un impact profund în economie, atunci mulți investitori se vor gândi dacă să continue să dezvolte afaceri în România”, a spus și președintele Klaus Iohannis.
Șeful statului a explicat și care a fost mesajul pe care i l-a transmis premierului Viorica Dăncilă pe acest subiect: „E păcat că nu se înțelege la nivel guvernamental acest lucru. Dacă punem în pericol locurile de muncă suntem pe calea greșită. Să se reia discuțiile și să se vină cu un pachet de măsuri care au un fundament solid și care se pot pune în practică fără a afecta economia românească”.
Guvernul se reuneşte vineri, într-o nouă şedinţă, pe ordinea de zi făcută publică aflându-se mai multe proiecte de hotărâre, însă, conform liderului PSD Liviu Dragnea, ar putea fi adoptată şi OUG privind măsurile fiscale, inclusiv taxa pe lăcomie, deşi actul normativ nu figurează deocamdată pe agenda şedinţei, scrie News.ro.
Şedinţa de Guvern este programată să înceapă la ora 18.30.
Pe ordinea de zi publicată joi seară sunt trecute opt proiecte de hotărâre, nu şi proiectul de OUG privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal – bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene.
ASF anchetează tranzacțiile derulate miercuri pe BVB
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a început o analiză a tranzacțiilor derulate în data de 19 decembrie 2018 pe piața reglementată administrată de BVB cu privire la posibilitatea existenței unor elemente care intră sub incidența abuzului pe piață, prevăzut de Legea nr. 24/2017 privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață, a anunțat vineri ASF.
„În situația în care, în urma analizelor efectuate, sunt constatate nerespectări ale prevederilor legale incidente, Autoritatea adoptă măsuri care pot fi făcute publice, în funcție de caracterul acestora. Ori de câte ori rezultatul analizelor efectuate s-a concretizat în măsuri de autoritate, care potrivit caracterului acestora se înscriau în categoria informațiilor publice, acestea au fost aduse la cunoștința publicului”, se arată în comunicatul ASF.
Miercuri, BVB a închis ziua de tranzacţionare cu una dintre cele mai mari scăderi la nivel global, 11,21%, pierzând aproape tot câştigul din acest an. Banca Transilvania, -19,9%, BRD, -16,6%, şi OMV Petrom, -12,97%, au avut printre cele mai mari scăderi, potrivit Republica.ro.