In Romania se estimeaza ca anual sunt diagnosticati cu cancer 500 de copii, 65% fiind in stadii avansate. Prof. dr. Despina Baghiu, presedintele Societatii Romane de Onco-Hematologie Pediatrica, a subliniat ieri, 12 mai, in conferinta de presa ca ar trebui modificat circuitul pe care copiii bolnavi trebuie sa-l urmeze pentru a fi diagnosticati mai rapid, intr-o faza incipienta a cancerului.
Medicul este de parere ca ar trebui sa existe un timp limita in care copilul sa ramana sub supravegherea medicului de familie, aproximativ trei saptamani si daca problema medicala nu este rezolvata, sa fie trimis mai departe catre medicul specialist, astfel incat in maximum o luna el sa fie indrumat catre sectiile de onco-hematologie pediatrica.
Despina Baghiu a precizat ca toate tipurile de cancer la copii au simptome care se suprapun celor ale oricarei boli banale si de aici diagnosticarea tardiva.
O alta problema a copiilor cu cancer este ca ajunsi la varsta de 18 ani nu mai pot fi tratati in sectiile de oncologie pediatrica si nu-si mai gasesc locul.
Vicepresedintele Societatii Romane de Onco-Hematologie Pediatrica, conf. dr. Monica Dragomir, propune infiintarea unor Centre pentru oncologia tanarului sau a unor departamente pentru terapia adolescentului si adultului tanar.
Conf. dr. Monica Dragomir a mentionat ca de opt ani nu s-au mai format specialisti in domeniul oncopediatriei si ca subspecialitatea hemato-oncologie pediatrica nu este recunoscuta.
Sursa: Agerpres