Femeile inalte sunt mai expuse riscului de a dezvolta afectiuni oncologice decat cele scunde, astfel, in cazul lor, probabilitatea unei boli canceroase creste cu 16% la fiecare 10 centimetri, constata un grup de experti britanici in ultimul numar al revistei Lancet, citata de The Guardian si MedDaily.
Cercetatorii descoperisera de mai multa vreme ca incidenta cancerului are legatura cu inaltimea persoanei, dar ramanea neclar modul in care acest factor influenteaza diferite tipuri de tumori, precum si interactiunea cu alti factori, cum ar fi fumatul sau statutul socio-economic.
Jane Green, de la Universitatea Oxford, si colegi ai sai au evaluat relatia dintre anumite tipuri de cancer si terti factori, analizand datele colectate in cadrul unui amplu studiu intitulat Million Women Study, care a fost desfasurat intre 1996 si 2001 in Marea Britanie, pe un esantion de 1,3 milioane de femei de varsta medie. Pana in prezent, printre acestea au fost identificate circa 97.000 de cazuri de cancer.
Din coroborarea acestor date cu cele din alte sondaje, oamenii de stiinta au constatat ca inaltimea ar creste probabilitatea riscului de cancer.
‘Am aratat ca incidenta crescuta a cancerului la persoanele mai inalte poate fi urmarita aproximativ acelasi nivel la populatii diferite din Asia, Australia, Europa si America de Nord. Aceasta relatie este probabil comuna mai multor tipuri de cancer si unor persoane diferite. Aceasta poate fi o manifestare a unui mecanism comun de baza, care incepe sa actioneze atunci cand oamenii cresc’, afirma Green in articolul pe acest subiect din Lancet.
Desi nu este inca foarte clar modul in care functioneaza relatia dintre inaltime si afectiunile oncologice, cercetatorii mentioneaza ca inaltimea depinde de o multitudine de factori, precum alimentatia, infectiile din copilarie, factorii de mediu, hormonii si ereditatea.
Chiar daca oamenii nu isi pot schimba inaltmea, cercetatorii britanici subliniaza ca aceasta are atat avantaje, cat si dezavantaje. Persoanele inalte sunt mai putin expuse la dezvoltarea afectiunilor cardiace, spun ei, adaugand ca studiul in cauza poate sa contribuie la o mai buna intelegere a dezvoltarii cancerului.
Sursa: Agerpres