Toți politicienii, indiferent de culoarea politică, care au furat de-a lungul celor 32 de ani de la marea abureală din 1989, reușind prin acest procedeu să adune averi de milioane de euro, au devenit mari specialiști în toate problemele cu care se confruntă românii.
Lupii moraliști au început cu nerușinare să ne dea lecții, indiferent de domeniul care ne face viața insuportabilă de la o zi la alta. Lista nesimțiților e lungă, e suficient să deschizi televizorul sau un site de știri ca să vezi că specimenele de acest gen sunt o prezență constantă.
Zilele trecute am citit că faimosul fost primar al Aradului, în prezent europarlamentar, extras la ordin din dispozitiv exact când asupra activității sale urmau să își dea cu părerea procurorii DNA, a dat-o românilor de exemplu pe mama lui, devenită peste noapte o mare adeptă a economisirii energiei electrice.
Iată ce ne-a transmis Gheorghe Falcă: „Eu cred că fiecare român o să-și reducă din consum, costurile sunt foarte ridicate. Am fost săptămâna trecută, în week-end, la mama acasă și din cele două becuri pe care le avea în baie, doar unul era aprins, pentru că avea factura destul de mare”.
Nu ne-ar mira ca în viitoarele apariții, falcaone și alți clănțăi îmbuibați din averea țării, să ne ceară să respirăm mai rar sau să pună o taxă pe cei care se agită, fug, se obosesc și au nevoie de o ventilație mai mare.
E posibil orice dacă ne gândim că specimenul ăsta cu leafă de câteva mii de euro pe lună ne-a povestit cum a împărțit o pizza cu toți membri familiei. Săracul, nu o fi avut bani numai de un triunghi de pizza… Și mincinosul penibil așteaptă să-l și credem.
Politicienii ticăloși care au creat situația insuportabilă de azi, au la dispoziție alte variante de a economisi cu adevărat energia și finanțele țării. Dar nu vor, nu că nu ar putea.
Bunăoară ce ar fi dacă ar reduce numărul bugetarilor, de la 1,25 milioane la, să zicem, 800.000, atâția cât activau în 2004. Evident că propunerea nu vizează personalul didactic, angajații din sistemul medical, din armată ori din structurile Ministerului de Interne.
Nu, nici vorbă, referirea e la sutele de mii de semianalfabeți politici, băgați de-a valma prin birourile devenite neîncăpătoare de la an la an, cu toate că majoritatea serviciilor publice au fost digitalizate.
Unele calcule, făcute de specialiști în domeniu, arată că s-ar reduce consumul de energie al țării cu peste 4%. Cât despre banii economisiți la salarii după ce ar pleca din sistem peste vreo 400.000 de profani impuși de politic, nu-i bine să vorbim, mai ales că nu avem date, dar puteți aprecia fiecare.
Gândiți-vă că populația României a scăzut, conform recensământului din acest an, cu peste 20% în comparație cu anul 2011, că 80% din fostele unități de stat au dispărut, că avem câteva milioane de români plecați în străinătate și care nu bat la ghișee doar când își reînnoiesc pașaportul, că acum un computer „lucrează” cât o mie de conțopiști cu mânecuțe…
Și atunci de ce este nevoie ca peste 25% din bugetul țării să fie folosit pentru plata celor din sectorul de stat?
La asta ar trebui să se gândească și să acționeze lupii moraliști care ne dau sfaturi despre cum să trecem peste iarna care vine. Vorba lui Ciucă Nicu, care, într-un moment de lipsă acută de foi în față ne-a atenționat: „Avem o iarnă grea în față, pe care trebuie să o pregătim cu înțelepciune“.