Postul Crăciunului se apropie, iar credincioșii își doresc ca în această perioadă să se curețe atât spiritual, cât și fizic.
La data de 15 noiembrie începe Postul Crăciunului în 2023, iar cu o zi înainte, mai exact pe 14 noiembrie, românii vor profita de Lăsatul Secului, ocazie pentru care se fac adesea mese în familie.
Postul Crăciunului reprezintă cel mai mare post de peste an, având o durată de 40 de zile, perioadă ce nu a fost aleasă întâmplător, aceasta făcând referire la postul lui Moise de pe Muntele Sinai, în momentele în care aștepta cuvintele lui Dumnezeu să fie scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii.
Deși este cel mai lung post din anul 2023, Postul Crăciunului nu este și cel mai dificil, ținând cont că în cele 40 de zile în care credincioșii ar trebuie să țină post, 15 sunt cu dezlegare la pește. În zilele de luni, miercuri și vineri se consumă mâncare fără ulei și fără vin, urmând ca în zilele de marți și joi să fie dezlegare la untdelemn și vin.
Până la data de 20 decembrie, fiecare zi de sâmbătă și duminică reprezintă zile de dezlegare la untdelemn, pește și vin. Dezlegare la pește avem și în zilele în care sunt celebrate sărbători trecute cu cruce roșie sau neagră în calendarul creștin ortodox.
În ultima zi din Postul Crăciunului, mai exact la data 24 decembrie, mai exact cu o zi înainte de Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos, credincioșii vor ține post negru, astfel nu vor consuma nimic înainte de apusul soarelui.
Lăsatul Secului reprezintă un moment foarte important pentru credincioși, fiind ultima zi în care aceștia pot consuma alimente de dulce, dar și preparate care să le conțină, iar în România, această zi de dinaintea Postului Crăciunul trebuie petrecută în familie, alături de o masă plină de preparate tradiționale.
În unele zone din România se crede că resturile din această zi trebuie strânse într-o față de masă și aruncate către răsărit, astfel încât păsările cerului să nu strice recoltele. Atunci când oamenii aruncă oasele și resturile de mâncare trebuie să spună „Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”.
În această sfântă zi este bine ca finii să meargă în vizită la nași, alături de un plocon din care trebuie să facă parte o găină friptă, turtă sau colac mare, precum și o sticlă cu vin. Cu această ocazie finii își vor cere iertare pentru greșelile făcute de-a lungul timpului, iar după ce primesc iertarea nașilor, se așează împreună la o masă unde servesc plăcinte cu fructe și legume și struguri sau stafide care simbolizează sporul și vigoarea spirituală.
În alte regiuni din România, oamenii pregătesc vasele și oalele din casă, în care s-au preparat mâncăruri de dulce, pentru perioada Postului de Crăciun. În zona de sud a României, norele oferă soacrelor plăcinte cu brânză dulce și stafide, pentru a avea relații bune cu acestea și pe perioada postului.