Ultima varianta a legii unice de salarizare a incins spiritele si mai mult in randul bugetarilor. Sindicalistii au semnalat ca nici una dintre categoriile de bugetari nu este multumita de noua lege. Nici cei care sunt la coada piramidei de salarizare, dar nici cei care sunt in varful acesteia, toti considerand ca au salariile mai mici decat inainte. Bugetarii au ajuns sa isi arate unii altora obrazul, iar certurile intre magistrati si dascali au ajuns de notorietate. Noua lege unica a salarizarii este o lege ”hei-rupista”, care nici macar nu va putea fi aplicata, sustine liderul Cartel Alfa Maramures, Florin Hossu. Nici liderii celorlalte confederatii sindicale nu au o parere mai buna despre noua lege, semnaland ca exista numeroase discrepante in modul de plata a bugetarilor, ”puterea statala” – adica directorii primind salarii exorbitante in comparatie cu drepturile salariale ale altor categorii de bugetari. Nici politistii nu sunt multumiti, reclamand ca un comisar de politie a ajuns sa fie cotat la acelasi nivel cu un bibliotecar.
Noua lege nu multumeste aproape pe nimeni. Sindicalistii recunosc ca era nevoie de o lege a salarizarii unitare, dar ca nu in aceasta forma. Liderul Cartel Alfa Maramures, Florin Hossu a declarat ca legea salarizarii unitare ar fi trebuit sa fie o lege buna, insa nu va iesi cum trebuie, pentru ca e o lege ”hei-rupista”, de genul ”noi muncim, nu gandim”. Sindicalistul a mai remarcat ca noua lege va fi imposibil de aplicat, deoarece nu exista banii necesari pentru aplicarea tuturor drepturilor prevazute.
Salarizarea unica a invrajbit romanii angajati la stat
”Ar fi trebuit sa fie o lege buna, dar va iesi o lege proasta. Va iesi o lege a salarizarii unitare, pentru ca ni se impune acest lucru, dar va fi imposibil de aplicat. Vom aplica selectiv legea. Nu e posibil sa o aplicam, pentru ca nu exista partea financiara.”
In opinia lui Florin Hossu, lucrurile s-au negociat intr-un anumit mod, insa la guvern a iesit altceva. Liderul de sindicat nu este de acord nici cu diferentele salariale care vor exista intre diferitele categorii de bugetari, aratand ca sunt prea mari discrepantele dintre un director si un muncitor. ”Aceasta lege a salarizarii va nemultumi pe toata lumea. Si cel de la baza piramidei, si cel de la varf este nemultumit. Cel de la baza e nemultumit ca are salariul prea mic, cel din varful piramidei nu e de acord ca va avea salariul mai mic ca inainte. Nu mi se pare corect ca un director sa aiba un salariu de 7.000 de lei, iar un muncitor, sa aiba 1.000 de lei. E prea mare diferenta si nu e echitabil”, a declarat Florin Hossu.
Functionarimea s-a oripilat la calcularea salariilor sefilor
Diferentele mari dintre salarii sunt criticate si de liderul Sindicatului din Administratia Publica Locala din Primaria Baia Mare, Liviu Pop. ”Legea in sine este necesara. Prea e diferentiata partea superioara ca piramida. Ma refer la puterea statala, magistrati, presedinte, ministri”, a afirmat Liviu Pop.
Conform noii legi, un functionar public debutant va avea un salariu de incadrare de aproximativ 1.500 de lei, in timp ce un consilier superior va avea in jur de 2.400 de lei, dupa cum a precizat Liviu Pop.
Politistii se gandesc sa mearga la serviciu si sa nu faca aproape nimic
Legea salarizarii unitare a starnit revolta si in randul politistilor, care ameninta ca vor adopta strategia judecatorilor, adica se vor prezenta la munca, dar nu vor face nimic. ”Consider ca e un dezastru. Niciodata nu poti in cele mai negre visuri ca munca de politist sa o compari cu cea a unui bibliotecar. Un comisar de politie cu 15 ani vechime va avea un salariu de circa 2.100 de lei. Un politist va avea in jur de 1.300 de lei. Un secretar de comuna va avea un salariu mai mare decat un comisar de politie. Asteptam sa vedem ce se intampla. O sa procedam cum fac judecatorii, vom merge la serviciu, dar nu vom face nimic”, a concluzionat liderul Sindicatului Politistilor si Personalului Contractual, Lucian Petrut.
Profesorii se plang ca au ajuns bataia de joc a sistemului
Profesorii maramureseni au reactionat si ei dur la adresa noii legi de salarizare, considerand ca ”e mai mult decat o bataie de joc la adresa personalului din invatamant”, dupa cum a mentionat liderul Sindicatului Liber din Invatamant Maramures, Liviu Pop.
In conformitate cu noua grila de salarizare, un profesor cu gradul I va avea un salariu de circa 1.380 de lei la inceput de cariera, urmand ca in momentul in care va avea in jur de 40 de ani vechime sa aiba un salariu de aproximativ 2.550 de lei. Un invatator debutant va primi un salariu de 810 lei, iar unul cu ani vechime in spate va fi platit cu 1.320 de lei. Sindicalistii din invatamant ameninta ca nu vor sta cu mainile in san, ci vor prezenta colegilor varianta acestei legi, urmand sa treaca la proteste chiar la inceput de an scolar.
In sanatate se bate pasul pe loc cu noua grila de salarizare
Sindicalistii din sanatate spun si ei ca e loc de mai bine in noua grila de salarizare, pentru ca in actualele conditii, salariile personalului sanitar vor stagna. Liderul Sanitas Maramures, Mircea Ciocan, a declarat ca salariile angajatilor din sanatate vor porni de la un coeficient de 2,8, ceea ce reprezinta un salariu de aproximativ 1.680 de lei.
”Cata vreme nu va creste salariul minim pe economie, e apa de ploaie. Nu s-a dorit majorarea salariului minim. Politica de majorare a salariului minim pe economie a fost una de precautie. Batem pasul pe loc cu noua grila de salarizare„, a explicat Mircea Ciocan.
Sursa: Camelia Tocaci