Vezi VIDEO
Angajatorii maramureseni au scapat, deocamdata, de amenzi pentru neasigurarea conditiilor impuse de lege in caz de canicula. Inspectorii de munca au motivat ca oficial nu li s-au comunicat temperaturi de peste 37 de grade Celsius in doua zile consecutiv. Pentru a preintampina, totusi, problemele la locul de munca, reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca Maramures (ITM) au verificat cativa angajatori, iar controalele s-au lasat cu avertismente.
Ordonanta 99/2000 impune angajatorilor obligativitatea de a asigura anumite conditii salariatilor in zilele toride. Masurile sunt valabile in cazul in care timp de doua zile consecutiv se inregistreaza mai mult de 37 de grade Celsius. In Maramures, desi a existat disconfort termic, iar caldura a devenit insuportabila, oficial nu au existat raportari in care sa se precizeze depasiri de peste 37 de grade Celsius, dupa cum sustin inspectorii de munca. Acestia au decis totusi sa treaca la unele verificari in randul angajatorilor.
“Temperatura trebuie sa fie doua zile consecutiv peste 37 de grade, temperaturi care sunt transmise de statiile regionale ale Institutului National de Meteorologie si Hiodrologie. In Maramures nu au fost inregistrate oficial, asa cum spune legea, 37 de grade la umbra, doua zile consecutiv. Dar inspectorii de munca totusi, coroborand temperaturile externe cu umiditatea existenta, indicele de confort termic, au fost efectuate controale in aceasta perioada la 42 de unitati. Atentia s-a indreptat in special spre unitati unde erau mai multe locuri de munca si cele 42 de unitati aveau 6.743 de salariati”, a declarat purtatorul de cuvant al ITM Maramures, Mircea Onea.
Controalele au scos la iveala mai multe deficiente pe care oficialii ITM le considera minore, motiv pentru care acestia nu au dat amenzi, ci doar avertismente.
“Au fost aplicate un numar de 19 avertismente, nu au fost aplicate sanctiuni contraventionale pentru ca nu s-au remarcat incalcari grave ale legislatiei. Deficientele, de exemplu neasigurarea apei asa cum spune legea, de 3-4 litri pentru fiecare salariat, ventilarea acelor locuri unde temperatura era ridicata si indicele de confort termic era ridicat si se impunea asigurarea ventilatiei corespunzatoare, alternarea intervalului de timp lucrat cu cel static, sau mai bine zis alternarea momentelor de pauza cu cele lucrative”, a punctat Mircea Onea.
Inspectorii de munca ii atentioneaza pe agentii economici ca au mai multe obligatii pe timp de canicula. Printre altele, este important ca salariatul sa fie cu controlul medical la zi pentru a se sti daca acesta sufera de anumite afectiuni care s-ar putea agrava pe timp de canicula. Daca este cazul, angajatorii trebuie sa-i suspende muncitorului contractul de munca sau sa-l treaca la o alta activitate. De asemenea, pentru ameliorarea conditiilor de munca se impune: reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice, dar si alternarea perioadelor de lucru cu pauzele. Nerespectarea prevederilor Ordonantei de Urgenta nr. 99/2000 se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 la 2.500 lei.
Sursa: Camelia Tocaci