Vezi VIDEO
Pastrarea alimentelor in perioada de canicula poate sa fie o adevarata provocare pentru gospodine. Specialistii spun ca alimentele gatite nu trebuie pastrate foarte mult timp in frigider ci consumate la scurt timp dupa ce au fost preparate termic. Cele nepreparate insa au un regim de pastrare mai special.
„Alimentele prelucrate trebuie pastrate un timp foarte scurt pana la consum, iar alimentele neprelucrate care trebuie pastrate la rece trebuie pastrate la maximum, deci in functie si de alimente la maximum opt grade, ouale la patru si, bineinteles, in camere frig, in spatii frigorifice si in locuri special amenjate pentru a pastra alimentele in general”, spune Ioan Zola, seful Blocului alimentar din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta „Dr. Constantin Opris” Baia Mare.
Desi tentatia de a pastra absolut toate alimentele in frigider este foarte mare in perioada de canicula, Ioan Zola spune ca acest lucru nu este obligatoriu. Exista chiar alimente in jurul carora s-au tesut adevarate mituri ca ar fi mai bune pastrate la frigider, lucru total neadevarat.
„Cafeaua trebuie pastrata in loc uscat si nu trebuie neaparat in frig. Painea da, pentru a prelungi oarecum durata valabilitatii, durata de consum. Se poate pastra si in frigider dar nu. Loc uscat, racoros si in punga sa nu se intareasca”, mai spun e Zola.
In lipsa unui frigider sau a unui congelator, gospodinele pot apela la metodele arhaice de pastrare a alimentelor, asa cum se proceda in urma cu sute de ani.
„Frigidere nu aveau deloc, nici congelatoare dar aveau camara. Cand era luna lui Cuptor cum este si acuma, mai aveau o pivnita. Sub toate casele traditionale erau pivnite, iar acolo le duceau la rece si cei care aveau fantani ca nu la toate casele este izvor si fantana, efectiv puneau oala in galeata si o lasau in fantana, in apa la rece. Asa se pastrau alimentele”, explica Malvina Madar-Iederan, muzeograf la Muzeul Judetean de Etnografie si Arta Populara din Baia Mare.
Familiile mai instarite isi pregateau inca de iarna gropi mari in care adunau zapada si blocuri de gheata. In aceastea pastrau pana in toamna alimentele perisabile. „Se sapa o groapa adanca in pamant, iarna se introduceau bucati mari de gheata si asa spuneau ca tinea pana in luna august acea gheata”, mai adauga muzeograful.
Indiferent de metoda aleasa, trebuie sa fiti cu mare bagare de seama ce alimente consumati si cum le depozitati. In cazul in care acestea nu sunt pastrate in cele mai bune conditii, se altereaza rapid si pot provoca enterocolite foarte grave si toxiinfectii alimentare.
Sursa: Ana Pop