Maramuresenii vor avea parte de temperaturi ridicate in acest final de saptamana. Autoritatile au avertizat ca atat sambata, cat si duminica, vremea va fi calduroasa iar, dupa-amiaza, indicele de confort termic (ITU) va depasi local pragul critic de 80 de unitati. In acest sens, Centrul Meteorologic Transilvania Nord a emis o atentionare catre Institutia Prefectului, document care ulterior a fost transmis si primariilor din judet.
Subprefectul Gyongyike Bondi a avertizat ca, in aceste conditii, se va impune o protectie suplimentara in cazul persoanelor aflate la munca, in sensul reducerii ritmului activitatilor fizice, asigurarii ventilatiei la locurile de munca si asigurarii apei – cate 2 – 4 litri de persoana la fiecare schimb.
“Cetatenilor li se recomanda sa evite expunerea la soare si activitatea fizica in gradini si pe camp, in special in intervalul orar 11.00 – 16.00. De asemenea, se recomanda imbracamintea subtire, din tesaturi naturale sau in culori deschise, respectiv purtarea de palarii. Persoanele varstnice trebuie sa se fereasca de locurile aglomerate si neventilate, unde pot aparea probleme de sanatate, ca urmare a temperaturilor ridicate si a disconfortului termic. Cetatenii sunt sfatuiti sa consume 2 – 4 litri de apa sau sucuri de fructe pentru a rehidrata organismul. Nu este indicat consumul de alcool si excesul de cafea in aceasta perioada”, au aratat autoritatile.
Specialistii avertizeaza ca vor fi afectati de disconfortul termic in special cei care sufera de astm, cardiacii, hipertensivii, cei care au boli endocrine, precum si persoanele obeze.
“Indicele de confort termic este un index care coroboreaza temperatura aerului cu umiditatea relativa (marime fizica egala cu cantitatea de vapori de apa care exista intr-un amestec gazos de aer si apa) pentru a determina o temperatura aparent, cea resimtita de corpul uman. In mod normal, corpul uman se raceste prin transpiratie, proces in timpul caruia apa se evapora, iar ca urmare caldura retinuta se diminueaza. Atunci cand umiditatea relativa este mare, rata de evaporare a apei se reduce. Indicele de disconfort termic influenteaza activitatea organismului uman atunci cand umiditatea este ridicata, corpul uman pierde mai greu caldura, iar temperaturile ridicate sunt mai greu de suportat. Aerul pare greu respirabil in perioadele de disconfort termic”, a explicat purtatorul de cuvant al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, Dan Buca.
Sursa: eMM.ro