Medicii recomanda populatiei ca in aceasta perioada cu temperaturi extreme sa evite expunerea prelungita la soare intre orele 11.00 si 18.00, sa consume lichide, fructe, legume, sa evite consumul de alcoolul si de cafeaua si sa respecte sfaturile medicilor. Meteorologii prognozeaza, pe termen lung, temperaturi care vor depasi 35 de grade, iar indicele de confort termic va creste. In aceste conditii, medicii recomanda populatiei ca in perioadele de canicula sa consume zilnic intre 1,5 si 2 litri de lichide, fara a astepta sa apara senzatia de sete, respectiv un pahar cu apa la fiecare 15-20 de minute.
De asemenea, medicii sustin necesitatea ca in fiecare zi sa fie consumate cat mai multe fructe si legume proaspete (pepene galben, rosu, prune, castraveti, rosii), deoarece acestea contin o mare cantitate de apa. In zilele caniculare trebuie evitat consumul de alcool, inclusiv bere sau vin, deoarece acesta favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii.
Totodata, medicii mai arata ca pe parcursul unei zile ar fi recomandat sa fie facute cateva dusuri caldute, lasand apa pe piele. Aparatul de aer conditionat trebuie reglat astfel incat temperatura sa fie cu cinci grade mai mica decat temperatura ambientala.
In cazul persoanelor care trebuie sa stea in soare la orele amiezii, medicii le recomanda sa poarte palarii de soare, haine lejere si ample, din fibre naturale, de culori deschise. O atentie deosebita trebuie acordata sugarilor si copiilor mici, sustin medicii. Astfel ei trebuie feriti de caldura, umiditate excesiva si curenti de aer.
Medicii atrag atentia ca o alta categorie vulnerabila la temperaturile ridicate este cea a persoanelor varstnice si cu afectiuni cronice. Acestia trebuie sa aiba in casa o temperatura corespunzatoare, sa consume apa plata sau apa cu proprietati organoleptice corespunzatoare, ceai slab indulcit, sucuri naturale de fructe facute in casa fara adaos de conservanti, iar alimentatia lor sa fie predominat din legume si fructe proaspete, evitand consumul de alimente usor perisabile.
In cazul in care se vor inregistra trei zile consecutive temperaturi de peste 35 de grade, autoritatile locale trebuie sa dispuna masuri pentru aplicarea prevederilor OUG nr. 99/2000 privind protejarea persoanelor incadrate in munca in perioade de canicula.
Sursa: Mediafax