Caprele negre abia daca mai pot fi zarite in Muntii Rodnei, de la cateva sute cate erau in urma cu un deceniu acum fiind sub 100 de exemplare, braconierii contribuind din plin la eliminarea lor din zona. La ultima monitorizare facuta in primavara acestui an de Administratia Parcului National Muntii Rodnei (APNMR), au fost identificate 66 de capre, iar in toamna anului trecut au fost vazute 77.
Directorul APNMR, Doina Jauca, a declarat ca numarul de exemplare variaza in functie de momentul evaluarii din teren. ”Primavara se vad mai putine, in schimb toamna, daca vizibilitatea este buna, pot fi observate in numar mai mare. De exemplu, la prima evaluare pe care am facut-o in primavara lui 2004 nu am vazut decat 36 de exemplare, iar la cea din toamna au fost zarite 61. In 2005, primavara am numarat 43, iar toamna 77”, a declarat Doina Jauca pentru eMaramures.ro. Reprezentantul Parcului a precizat ca echipele care fac recenzarea nu iau in calcul si urmele caprelor negre si ca noteaza in registre doar animalele pe care le vad pe traseu.
Oficiali din 31 de institutii alearga dupa capre
Actiunea de miercuri este planificata sa se incheie in aceeasi zi, asta presupunand ca fiecare echipa trebuie sa parcurga distante de circa 15 kilometri. Numai din zona Borsa vor porni aproximativ 30 de persoane, iar de cealalta parte a versantului cam tot atatia bistriteni – reprezentanti ai APNMR, directiei silvice, agentiei si garzii de mediu, jandarmeriei, salvamontisti, precum si reprezentanti ai ong-urilor de mediu.
”Evaluarea se face de catre specialisti, care cunosc foarte bine traseul. Am preferat sa nu mai fie la fel de multa lume ca in alte dati pentru ca actiunea trebuie sa se desfasoare in liniste. In plus, nici fondurile nu sunt prea mari, iar cheltuieli exista pentru ca sunt implicate 31 de institutii”, a mai spus Jauca.
Foile de observatie ale echipelor vor fi centralizate miercuri seara, cand se va sti cat din efectivele de capre negre au mai ramas in Parcul National Muntii Rodnei. Doina Jauca a recunoscut ca exista si contestatii in ce priveste rezultatul recenzarilor. De altfel, reprezentantul local al WWF – Programul Dunare-Carpati Romania, Lucian Petru Goja, este neincrezator in ce priveste datele furnizate de oficialii APNMR, precizand ca in drumetiile sale prin rezervatie nu a zarit nici urma de capra neagra.
Rezultatul evaluarilor este pus sub semnul intrebarii
”As fi gata sa pariez ca miercuri vor fi din nou vazute capre negre, ca la ultima recenzare, mai ales pe culmile secundare sudice, acolo unde nu habiteaza din pricina blandetii reliefului, si probabil extrem de putine sau deloc in caldarile glaciare Ineu-Bila-Plescuta, Puzdre-Aniesul Mare, Pietrosul Rodnei-Buhaescu Mare-Rebra sau Pietrosul-Zanoaga Iezerului-Zanoaga Mare si Mica, adica pe fata sudica a Pietrosului, unde au existat pana prin 1995.”
Lucian Petru Goja a aratat ca numai luand in calcul acest aspect se poate pune la indoiala recenzarea. El a spus ca in ultimele luni a parcurs pe jos cateva sute de kilometri pe cararile muntilor, dar in afara de serpi, nevastuici ori ciori nu a vazut alte salbaticiuni si s-a intrebat unde sunt miile de exemplare de vanat pe care le raporteaza reprezentantii directiilor silvice pentru stabilirea cotelor anuale.
Acuze de braconaj la adresa Administratiei Parcului National Muntii Rodnei
Actiunea de recenzare a caprelor negre survine si unui scandal in care sunt implicati reprezentanti ai APNMR, Inspectoratul Judetean Bistrita anchetand o reclamatie de braconaj care il priveste si pe seful de paza Ioan Muntean, reprezentantul Parcului pentru zona Maramuresului. In urma cu doua saptamani, pe Valea Buhaescu s-au auzit focuri de arma in plina zi, lucru confirmat de martorii aflati in zona, dar si de un salvamontist si un amic al acestuia, care se pare ca au si filmat braconierii. Acestia din urma au spus ca braconierii ar fi coborat chiar din masina Parcului, in care se afla si Muntean.
Ioan Muntean a declarat pentru eMaramures.ro ca intamplarea a avut loc in ziua de 15 octombrie. ”A fost duminica si am fixat o actiune de control impreuna cu jandarmeria. Am mers cu masina inca de sambata, pentru ca ne-am gandit ca s-ar putea sa apara probleme. La ora 14.00 am fost anuntati ca se trag focuri de arma pe Valea Buhaescu si am pornit incolo, dar nu am gasi nimic. Am aflat ca exista o caseta filmata cu braconierii, dar nu am vazut-o. Din cate stiu, e la politia din Bistrita.”
Directorul APNMR a auzit si ea de caz, dar crede ca e o tenativa de discreditare a institutiei pe care o conduce. ”Nu pot sa cred. Intr-adevar, am fost anuntati ca se trage ca in poligon si ca braconierii au fost filmati intr-o masina a parcului. Am cerut sa vedem caseta, dar nu ne-a aratat-o nimeni.”
In prezent, cazul se afla in atentia politistilor. Acesta nu este insa primul caz de braconaj reclamat in Parcul National Muntii Rodnei. De altfel, scaderea dramatica a numarului de capre negre este explicata tocmai prin vanatorile ilegale care se organizeaza in zona. Doar braconierii lipsesc, pentru ca oamenii legii ancheteaza de zor, dar nu ii trimit si in judecata pe cei care impusca animalele. Vanatoarea de capre negre este interzisa prin lege, dar asta stimuleaza si mai mult apetitul braconierilor. In Parcul National Muntii Rodnei erau inregistrate in anii ’70 mai mult de 700 de exemplare de capra neagra, acum, cu indulgenta, ajunge la 100. Situatia se poate generaliza si asupra altor specii de animale protejate.
Sursa: Meda Muntean