Fenomenul de carausie de droguri peste hotare a cunoscut in ultima perioada „o amploare alarmanta”, in prezent „un numar mare” de cetateni romani fiind detinuti in inchisori din alte state, ca urmare a transportarii unor substante inscrise in categoria drogurilor, potrivit MAE.
„Ministerul Afacerilor Externe, in colaborare cu Agentia Nationala Antidrog, a initiat, la 14 septembrie 2012, o campanie anti-drog, care isi propune sa atraga atentia asupra fenomenului de carausie – transportul de droguri peste hotare. Acest fenomen a cunoscut in ultima perioada o amploare alarmanta, in prezent un numar mare de cetateni romani fiind detinuti in inchisori din alte state, ca urmare a transportarii unor substante inscrise in categoria drogurilor. Demarata sub titlul «Drogurile iti schimba destinatia», campania de constientizare atrage atentia asupra riscurilor pe care le implica transportul de droguri, prin informarea publicului larg despre aspecte mai putin cunoscute din legislatia unor tari ca Brunei, Malaezia, China, Turcia, Peru si altele”, se arata intr-un comunicat transmis luni de MAE.
MAE atentioneaza, prin intermediul acestei campanii, ca in multe tari detinerea unor cantitati mici de substante incadrate in categoria drogurilor poate reprezenta, de fapt, transport de droguri, fapt ce va atrage, in cazul arestarii, o pedeapsa corespunzatoare. Aceasta prevedere este valabila pentru toate categoriile de droguri, inclusiv pentru cele facand parte din asa-zisa categorie a drogurilor usoare, aspect necunoscut marii majoritati a publicului, care este, in general, mai familiarizat cu legislatia europeana in materie de droguri, mai permisiva.
Un alt aspect asupra caruia MAE doreste sa atraga atentia este acela ca „exista o lista care cuprinde 32 de tari in care pentru infractiunile legate de droguri se aplica pedeapsa cu moartea”.
„Campania este astfel gandita incat sa aiba impact asupra tuturor categoriilor de public, informatiile prezentate fiind de ordin general, dar profilul «victimei», in cazul fenomenului de carausie de droguri, este acela al unui tanar cu varsta cuprinsa intre 20 si 27 de ani, provenit dintr-o familie dezorganizata, cu studii putine sau intrerupte, fara un loc de munca stabil sau, in cel mai bun caz, slab remunerat”, se mai arata in comunicatul MAE.
Sursa: I.O.