Cea mai mare pensie acordată în prezent, în România, este o pensie specială iar valoarea contribuţiilor efectuate de titularul pensiei de-a lungul anilor se ridică abia la 6,6% din cuantum.
Vorbim, aşadar, despre o pensie specială. Cuantumul acesteia: 78.634 de lei, sau aproximativ 16.000 euro. Dezvăluirea a fost făcută, marţi, de ministrul muncii, Raluca Turcan.
Din cei 78.634 de lei, 5.205 lei rerprezintă contributivitatea iar 73.429 lei provin din criterii favorizante obținute pe baza mai multor legi, a precizat ministrul într-o emisiune la Digi24.
Turcan a adăugat că este vorba de o persoană care a lucrat în domeniul juridic.
Ministrul Muncii a mai anunţat că instituţia sa lucrează la o nouă lege a pensiilor, care să fie bazată pe contributivitate Turcan susţine că ministerul său se va ocupa și de pensiile speciale, fără a preciza cum anume.
Turcan: Aproape un milion de pensionari trăiesc cu pensii de 800 de lei pe lună
Raluca Turcan a menţionat că în România există şi alte pensii cu valori foarte mari, de 41.000 de lei sau de 17.000 de lei. Pe de altă parte, 900.000 de oameni au pensii de 800 de lei, a indicat ministrul muncii.
În acest an pensiile vor fi indexate cu rata inflației, a adăugat Turcan, detalii suplimentare urmând a fi anunțate după pregătirea legii bugetului.
Deputat PNL în ianuarie 2020: Un comandant de închisoare comunistă are pensia cea mai mare din România
Cea mai mare pensie specială din România este de 77.000 de lei și este încasată lunar de un comandant de penitenciar în perioada comunistă, spunea în urmă cu circa un an deputatul PNL Florin Roman în plenul Camerei Deputaţilor.
„Cea mai nesimţită pensie specială din România este în prezent de 77 .000 de lei, pensia unui fost comandant magistrat de penitenciar în perioada comunistă. În 2017, această pensie era de 33.400 de lei. Astăzi, ea a ajuns la 77.000 de lei. Îi rog pe cei care nu vor să vadă adevărul să încerce măcar să urmărească cifre”, a declarat parlamentarul, în cadrul dezbaterilor la proiectul de lege menit să elimine pensiile speciale.
Legea a fost adoptată de Parlament însă a fost atacată la Curtea Constituţională (CCR) de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de Avocatul Poporului.
CCR a dat câştig de cauză acestora din urmă şi a declarat legea neconstituţională.