Criptomonedele – banii digitali care vor înlocui în viitor monedele fiat!
În 2021, numărul deținătorilor de criptomonede se cifra la 300 de milioane, în timp ce piața tehnologiei blockchain a crescut până la 1, 2 miliarde de dolari. La nivel global, peste 18.000 de afaceri din diverse domenii de activitate acceptă plata în criptomonede, fiind înregistrată și prima acceptare oficială din partea unui stat (El Salvador) a acestui tip de plată, alături de o monedă fiat (dolarul).
Industriile de gaming, retail, transferuri de bani și vânzarea produselor de lux se situează printre piețele în care plata cu criptomonede este la un nivel avansat. La fel se întâmplă și în industria jocurilor de noroc, unde cazinourile de top, precum Ice Cazino, accepta plățile în criptomonede, iar multe platforme de casino derulează tranzacții exclusiv în monede digitale.
Valoarea totala a criptomonedelor de pe piață se va cifra la o sumă cuprinsă între 2.1 și 3 trilioane de dolari în 2022. Lansarea proiectului Metaverse, care se afla deja în curs de implementare, în care mare parte din plăți vor fi efectuate cu criptomonede, va duce la creșterea nivelului popularității acestui tip de plată până la cote maxime în viitorul apropiat.
De ce au devenit atât de populare monedele electronice?
Spre deosebire de anul 2020, atunci când au fost raportate câștiguri de 32.5 miliarde de dolari în urma tranzacționării de monede digitale, în 2021, valoarea acestor câștiguri a ajuns până la 162.7 miliarde de dolari.
Volatilitatea ridicată a criptomonedelor poate fi considerata un risc imens pe care și-l asumă deținătorii acestui tip de bani, însă, se pare că tocmai acesta este și unul dintre factorii care au contribuit la creșterea popularității monedelor electronice. În plus, printre elementele care poziționează valutele digitale în topul popularității se mai numără și:
- Inflația – în timp ce monedele fiat se confruntă cu inflația (creșterea în mod excesiv a emiterii de noi monede în raport cu nivelul real al ofertei de servicii și produse), criptomonedele (în marea lor majoritate) sunt limitate la un anumit volum de producție stabilit anual (oricât de mare ar fi cererea, producția nu va crește față de volumul stabilit);
- Descentralizarea – criptovalutele elimină din ecuația tranzacționării intermediarii/terțele parti, permițând efectuarea de tranzacții peer-to-peer.În plus, nivelul anonimității este maxim, din moment ce nu poate fi localizată locația de tranzacție;
- Costurile – eliminarea terților din ecuația tranzacționării echivalează cu eliminarea costurilor suplimentare (comisioane și taxe) care măreau valoarea sumei tranzacționate;
-
- Schimburi valutare în multiple monede fiat – criptovalutele pot fi cumpărate în diferite monede fiat, ceea ce reprezintă un avantaj pentru orice persoană care își dorește să dețină un astfel de activ;
- Transferuri rapide și securizate – acestea pot fi efectuate atât către deținătorii din același blockchain, cât și la comercianții care acceptă astfel de variante de plată;
- Modul de obținere – criptomonedele pot fi achiziționate, tranzacționate, obținute în schimbul prestării unor servicii sau a vânzării unor produse, dar pot fi și câștigate prin minare.
Popularitatea acestui tip de monedă se datorează și acceptării de către generațiile de tineri, pentru că 44.3% dintre persoanele care dețin valute digitale fac parte din generația Millenials, 28.6% din generația X, 17.8% din generația Z și 8.2% din generația Baby Boom. Tinerii sunt mult mai deschiși la folosirea tehnologiei în viața de zi cu zi, drept urmare, criptomonedele au viitorul asigurat.
Care sunt piețele în care criptomonedele sunt cel mai des folosite?
Industria de retail a raportat o creștere a ROI de 327% în cazul comercianților care au început să accepte plățile cu monede electronice, iar numărul tranzacțiilor a crescut cu 12.7% în 2021. Astfel, s-a ajuns la o creștere a numărului de noi clienți cu 40% mai ridicat decât în anul precedent.
Domeniul tranzacțiilor electronice de bani la nivel mondial a atins suma de 95.96 miliarde de dolari, 15.8% dintre acestea fiind efectuate cu criptomonede. Plata în monede digitale este de 388 de ori mai rapidă decât cea efectuată cu o monedă fiat și de 127 de ori mai ieftină.
Zona bunurilor de lux s-a dovedit a fi extrem de receptivă în ceea ce privește acceptarea criptomonedelor ca plată, mai ales că 50% din numărul cumpărătorilor este reprezentat de cei din generația Millenials.
Astfel, această piață care se va cifra la 1.5 trilioane de dolari în 2025, se bazează pe aceștia, iar prima vânzare a unei piese de artă (“Love is în the Air” a lui Bansky) pe criptomonede (echivalentul a 12.9 milioane de dolari) este un semn clar în acest sens.
Piața jocurilor de noroc este cea mai bine poziționată în topul domeniilor în care sunt folosite criptomonedele (41.9 milioane de jucători și venituri de 321 de milioane de dolari). Contribuția cea mai mare provine din zona Asiei (22.6 milioane de jucători), sumele încasate de la aceștia fiind de 157.3 milioane de dolari.
Metaverse-ul se anunță a fi locul în care criptovalutele vor avea parte de cea mai bună expunere, iar cazinourile din rețeaua Decentraland și The Sandbox deja au înregistrat câștiguri importante. Iar acceptarea criptomonedelor ca metodă de plată de către Microsoft, Tesla, Amazon, Strabucks, AT&T sau Twitch constituie încă o dovadă în plus că monedele digitale vor reprezenta viitorul.
Prosti
Habar nu aveti ce scrieti aici…0 informatii