Vezi VIDEO
Cariera de politist sau jandarm incepe sa devina o varianta din ce in ce mai clara pentru tot mai multi elevi care termina liceul. Avand in vedere situatia de pe piata muncii, dar si somajul foarte ridicat in randul tinerilor care termina studiile, numerosi absolventi se indreapta spre scolile militare, astfel avand certitudinea ca, la finalizarea studiilor, au un loc de munca stabil.
La nivel judetean, in acest an, 84 de elevi s-au inscris la Inspectoratul de Politie al Judetului (IPJ) Maramures pentru concursul de admitere din cadrul Academiei de Politie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucuresti, iar alti peste 100 de tineri si-au exprimat dorinta de a urma cursurile uneia dintre Scolile de Agenti de Politie din Cluj-Napoca sau Campina. Alti zeci de tineri care anul acesta au absolvit liceul vor sa devina jandarmi, multi dintre ei fiind incurajati si de faptul ca baremele de inaltime au scazut cu cinci centimetri atat la femei, cat si la barbati.
„De la demararea activitatilor de recrutare, pana in prezent, la sediul Jandarmeriei Maramures s-au prezentat un numar de aproximativ 45 de elevi maramureseni care vor opta atat pentru Academia de Politie, cat si pentru scolile militare de subofiteri de la Falticeni si Dragasani. Ca noutate pentru anul acesta ar fi faptul ca inaltimea a scazut, pentru barbati la 1.65 de metri, iar pentru femei la 1.60 de metri”, a precizat purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Maramures, Codruta Ardelean.
Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Maramures arata faptul ca dinamica activitatii economice, dar si incertitudinea de pe piata muncii ingreuneaza misiunea dascalilor, care ar trebui sa ii orienteze din punct de vedere profesional pe elevii care termina studiile liceale. In conditiile in care unele meserii sunt cerute pe piata muncii acum, dar in cativa ani ar putea disparea, elevilor li se recomanda sa fie deschisi spre mai multe specializari. Cu toate astea, profesorii atrag atentia ca factori precum inclinatiile personale sau abilitatile individuale trebuie urmarite si dezvoltate.
„Pentru absolventii de liceu, este destul de greu de realizat orientarea scolara si profesionala. Sunt foarte multe variabile care trebuie luate in considerare aici si in primul rand, zic eu ca trebuie sa mergem de la particularitatile individuale: la felul cum se raporteaza la sine, la ceilalti, la lume si abilitatile si capacitatile de invatare”, a spus purtatorul de cuvant al ISJ Maramures, Pavel Filip.
Dascalii arata ca in luarea unei decizii cu privire la viitorul profesional al absolventilor sunt implicati atat parintii, cat si sfaturile sau optiunile prietenilor. Pentru a-i ajuta pe tineri sa isi gaseasca vocatia, psihologii scolari le dau acestora o serie de teste, iar dirigintii ii indruma in alegerea unei meserii, in functie de domeniile in care tinerii se descurca cel mai bine.
Potrivit datelor oficiale, numarul tinerilor din Maramures care s-au inscris anul acesta la admiterea la Academia de Politie sau la scolile militare este mai mare decat in alti ani.
Sursa: Gabriela Kuhajda