Vezi VIDEO
Fie ca este vorba despre alegerea liceului sau a facultatii pe care doresc sa le urmeze, absolventii din anii terminali, respectiv cei din clasele a VIII-a si a XII-a au nevoie de consiliere in ceea ce priveste orientarea scolara si profesionala. Specialistii spun ca aceasta consiliere vizeaza pregatirea tinerilor pentru luarea unei decizii constiente cu privire la viitorul lor profesional, in concordanta cu abilitatile pe care le au, cu asteptarile si ambitiile lor.
Autocunoasterea si autoevaluarea sunt considerate, de catre specialistii in domeniu, drept kilometrul zero in ceea ce priveste viitoarea cariera a absolventilor de astazi.
„De multe ori atunci cand ne propunem sa ajungem la o destinatie, cand planificam o calatorie, trebuie sa cunoastem exact coordonatele locului in care ne aflam, coordonatele locului unde trebuie sa ajungem si etapele pe care le avem de parcurs pana la destinatia dorita. Cam acelasi este mecanismul si in cazul dezvoltarii si planificarii carierei profesionale. Nu putem sa ne alegem cariera dorita, cea adecvata si potrivita pentru noi, fara a sti exact de unde plecam, care este scopul nostru si fara sa stim sa ne evaluam bagajul de cunostinte, de abilitati, interese, aptitudini, calitati si valori pe care le avem la indemana atunci cand ne decidem sa facem alegerea carierei”, a declarat psihologul scolar Cristina Ambrus.
Principalul rol al consilierilor scolari si vocationali il constituie tocmai identificarea acestui bagaj cu care elevii pornesc la drum si organizarea informatiei pentru a gasi cea mai buna varianta de urmat.
„De cele mai multe ori alegem sa ne facem acest bagaj singuri, dar uneori este nevoie ca el sa fie organizat intr-un anume fel. Acela este momentul in care, de regula, facem apel la un ajutor specializat, fie el un consilier scolar, psiholog sau consilier vocational, a unei persoane specializata in orientarea scolara si profesionala. Un ajutor specializat ne poate ghida si ne poate sprijini in a ne identifica resursele personale. De asemenea, ne poate ajuta sa ne organizam informatiile pe care le avem in asa fel incat sa gasim mai multe variante. Exista mereu mai multe cai de unde o putem alege pe cea mai potrivita pentru noi”, a adaugat Cristina Ambrus.
Psihologii spun ca alegerea carierei, a drumului pe care il vor urma, din punct de vedere profesional, trebuie sa le apartina in exclusivitate tinerilor absolventi si nu parintilor, prietenilor sau profesorilor acestora
Sursa: Tania Purcaru