De un dar de suflet oferit din partea Asociatiei Filantropica Cultural- Crestina Martyria – Parohia Ortodoxa “Buna Vestire” Baia Mare, au avut parte cativa copii cu situatii materiale precare de la scolile “Dimitrie Cantemir” si “Alexandru Ivasiuc” din municipiu. Ca in fiecare sfarsit de an scolar, membrii asociatiei crestine, prin preotul Florin Codrea, nu au uitat de micutii cu probleme sociale si s-au gandit sa le ofere o bucurie pe care putini dintre ei si-ar fi permis-o: o excursie in Maramuresul istoric, ce a vizat ca obiective principale manastirile Barsana si Sapanta Peri, dar si cateva dintre muzeele reprezentative ale judetului nostru.
Dupa ce au primit rugaciunea de binecuvantare si cateva indemnuri din partea parintelui Florin Codrea, cei aproximativ 50 de copii de la cele doua scoli baimarene, insotiti de profesorii Ana Macovei, Viorica Nastai, Elena Pop si directorul adjunct Ioan Baiesu, dar si de trei reprezentante ale Asociatiei Martyria, s-au urcat nerabdatori in autocarul care-i astepta deja in fata Scolii “Dimitrie Cantemir”.
Cu exuberanta caracteristica varstei, pe autocar copiii au cantat, au spus glumite si s-au distrat, cel care a intretinut atmosfera de buna-dispozitie fiind un talentat elev de la Scoala “Dimitrie Cantemir”, Catalin Pavel, ce ii impresioneaza pe colegi si pe dascali prin vocea sa. De altfel, s-a numarat si printre cei selectati la concursul de muzica populara “Mostenitorii” la care a participat cu cateva zile in urma.
Primul popas s-a facut la binecunoscuta manastire Barsana, unde copiii au putut sa vada impresionantul complex monahal, sa afle amanunte despre istoricul lacasului de cult, dar si sa viziteze muzeul de carte veche bisericeasca, icoane si obiecte etnografice. In incinta manastirii pregatirile erau in toi, intrucat hramul urmeaza sa se oficieze pe 30 iunie, de „Soborul Sfintilor”, protectorii manastirii fiind cei 12 apostoli.
Dupa pranzul luat in incinta manastirii Barsana, urmatoarele obiective vizate au fost manastirea Sapanta Peri si Cimitirul Vesel din Sapanta. Copiii au fost impresionati de celebrul muzeu in aer liber, Cimitirul Vesel, faimos in lume pentru crucile sale colorate. Atenti la detalii, ei au sesizat usor nuantele umoristice ale versurilor de pe cruci, ce surprind momente din viata si ocupatia localnicilor.
Pe Huta Certeze, daca ploaia nu le „juca feste” excursionistilor, scurtul tur al Maramuresului
istoric se incheia cu un popas la iarba verde, insa frigaruile pregatite cu rigurozitate de cativa membri ai asociatiei au fost luate la pachet si servite, spre dezamagirea copiilor, acasa… in familie.
Si pentru ca in orice clipe frumoase traite e bine sa se creada ca exista si un „va urma”, la final de zi cei mai multi dintre copii si-au exprimat dorinta de a mai participa la asemenea iesiri, nu inainte de a multumi celor care le-au oferit aceasta bucurie, in prag de incheierea unui an greu de scoala.
Excursiile caritabile, organizate in ultimii ani cu sprijinul Parohiei Ortodoxe „Buna Vestire”, prin preotul Florin Codrea, sunt posibile datorita parteneriatului incheiat intre Asociatia „Martyria” si scolile „Dimitrie Cantemir” si „Alexandru Ivasiuc”, care ii are ca profesori coordonatori pe Ana Macovei, Viorica Nastai, Valentina Pantiru si Elena-Emilia Pop.
Sursa: I.O.