Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF) si INCSMPS au prezentat rezultatele studiului "Evolutia ocupatiilor pe piata fortei de munca din Romania in perspectiva anului 2010", care releva faptul ca au existat mutatii multiple si semnificative in sistemul ocupational romanesc in ultimii 30 de ani, informeaza Rompres.
Potrivit directorului INCSMPS, cercetarea a pus in evidenta grupele ocupationale unde exista crestere si unde in urmatorii cinci ani vor fi locuri de munca nou-create, printre acestea figurand sectorul serviciilor sau domeniul hoteluri-restaurante, meseria de chelner spre exemplu fiind foarte solicitata.
Pe de alta parte, sunt ramuri in declin – in industria prelucratoare spre exemplu, in special domeniile tehnice depasite tehnologic.
”Ocupatii clasice, ca cea de strungar, au acum componente de abilitati si competente altele decat cele clasice dobandite prin scoala la un moment dat”, a spus Vasilica Ciuca.
Ea a precizat ca in industria alimentara sunt o serie de ocupatii in dezvoltare, precum cele de macelar sau carnatar. Pentru cei cu competente superioare, directorul INCSMPS a mentionat ca ocupatii in dezvoltare cele de comentator politic, expert in PR, manager resurse umane. Alte ocupatii in dezvoltare sunt in zona serviciilor de aprovizionare la domiciliu, internet, teleshopping, baby sitter.
Potrivit studiului realizat realizat in perioada mai – octombrie 2006, cele mai importante cresteri de forta de munca in perioada 1992-2002 au fost pentru agricultori si lucratori calificati in culturi vegetale (cu 555.900 persoane), personal de paza si ordine publica (83.800), turnatori, sudori, tinichigii-cazangii (77.000), montatori si reparatori de echipamente electronice si electrotehnice (65.400), agenti comerciali (50.300), administratori si alti lucratori operativi in restaurante, cantine, pensiuni (42.700 persoane).
Cele mai mari scaderi au fost inregistrate pentru mecanici, montatori si reparatori de masini si utilaje (669.000 persoane), conducatori de masini agricole si alte masini de transportat si ridicat (237.400), forjori, matriteri, reglori (218.300), lucratori in industria textila (179.800 persoane).
Sursa: Ioana Osan