Vezi GALERIE FOTO
Vezi VIDEO
Doua zile la rand, in 15 si 16 mai, in Baia Mare nu a fost nefiresc sa vezi defiland pe strazi printese, pirati, oameni paianjen, clovni sau oameni cu fetele pictate. A fost Carnavalul Renasterii 2009, initiat de Asociatia Esperando in sprijinul copiilor cu dizabilitati. Cea de-a doua editie a manifestarii, chiar daca nu a adunat atat de multa lume cat au anuntat organizatorii, a reusit sa ii inveseleasca pe tinerii care sufera handicapuri fizice sau mentale, dar si pe copiii obisnuiti de la gradinte si scoli din Baia Mare si localitati din imprejurimi.
Directorul executiv al asociatiei, Daniel Filipas, a spus ca manifestarea este inspirata dintr-un obicei mai vechi din Maramures. El a explicat ca ideea a pornit de la traditia ”vinderii copilului bolnav”, care se practica in Maramures pentru a salva viata micutilor suferinzi.
Mai demult, in satele din Maramures cand un copil se imbolnavea sau intr-o familie in care mureau mai multi copii se obisnuia ca parintii sa il scoata in drum pentru a-l ”vinde”. Era vorba de o vanzare simbolica, iar ”cumpararea” presupunea si rebotezarea copilului, in ideea de a-l ascunde in asa fel incat sa nu il mai gaseasca boala. Era modul in care, in credinta populara, ”norocul” familiei putea fi schimbat.
Sursa: Ioana Osan