Inspectorii Directiei Sanitar-Veterinare Maramures au facut verificari in teren dupa ce au primit informatii ca o firma clujeana a distribuit carne de porc contaminata cu dioxina la procesatorii de carne din judet. Seful DSVSA, Carol Balko, a spus ca in Maramures au ajuns doua transporturi, dar ca nu s-au putut preleva probe din carnea respectiva pentru ca aceasta a fost prelucrata in totalitate.
Carol Balko a declarat ca in Maramures au intrat doua transe din transportul de carne suspect ca ar fi fost contaminat cu dioxina. ”La noi au ajuns cantitati mici. Este vorba de 112 kilograme de carne de lucru intr-o prima faza, care a ajuns la noi in 13 octombrie, iar in a doua transa s-au adus 145,5 kilograme, asta s-a intamplat in 31 octombrie. Carnea a fost adusa pentru procesare”, a spus Carol Balko.
El a declarat ca nu s-a reusit insa prelevarea de probe pentru laborator, astfel incat nimic nu e sigur. ”Preparatele din cele doua transporturi de carne nu au fost pe teremen lung. Carne, firesc, nu am mai gasit, iar din preparate nu a mai ramas nimic. Daca era o cantitate mare, am fi avut probleme mari, dar atata cat a intrat la noi este foarte putin”, a spus seful DSVSA Maramures.
In 24 de judete din tara (Arges, Gorj, Vaslui, Alba, Cluj, Caras-Severin, Dambovita, Maramures, Timis, Olt, Bistrita-Nasaud, Prahova, Teleorman, Suceava, Neamt, Sibiu, Mehedinti, Bihor, Ialomita, Vrancea, Hunedoara, Satu-Mare, Bacau si Braila) s-a dat alerta in cursul zilei de miercuri, 10 decembrie, dupa ce DSVSA Cluj a comunicat ca o firma clujeana a importat din Irlanda, via Spania, 40 de tone de carne. Oficialii directiei au precizat ac nu stiu daca aceasta cantitate de carne putea fi contaminata cu dioxina, deoarece, fiind vorba de comert intracomunitar, testele se fac aleatoriu.
Conform ANSVSA, carnea de porc contaminata cu dioxina poate avea efecte asupra sanatatii populatiei doar daca este consumata continuu, timp de cateva luni, iar in astfel de situatii pot fi afectate pielea si ficatul si, in anumite cazuri, cand se consuma cantitati extrem de mari, ar putea aparea forme de cancer la adulti.
Nivelul dioxinei din carnea contaminata care provine din Irlanda s-a stabilit ca a fost de la 20 pana la 100 de ori mai mare decat limitele stabilite prin normele europene, respectiv de un picogram la un gram de grasime de porc.
Termenul de dioxine se refera la un grup de substante cu structura chimica si proprietati biologice asemanaoare. Toate aceste substante au potential toxic si cancerigen. Dioxinele afecteaza puternic pielea, pot produce acnee si inrosirea pielii pe zone limitate, decolorare zonala si cresterea excesiva a parului in special pe fata si in partea superioara a corpului. Un alt organ afectat de aceste substante este ficatul, dar intensitatea reactiilor la acest nivel este moderata.
Studiile au aratat ca expunerea la doze mari de dioxina sau la doze mici, dar pe perioade indelungate creste considerabil riscul de cancer. De asemenea, cercetarile efectuate pe animale de laborator au evidentiat efecte nedorite pe crestere si dezvoltare.
Sursa: Meda Muntean
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult