Dacă mâncaţi cantităţi moderate şi alegeţi bucăţile mai slabe, vita va fi aliatul tău nutritiv, în primul rând, datorită proteinelor sale de calitate. Cele mai slabe bucăţi de vită sunt capul de muşchi, fileul şi spata.
Carnea de vită: avantaje pentru sănătate
Grăsimile. Conţinutul mediu de lipide variază între 2% şi 9%, în funcţie de bucata aleasă, carnea de vită fiind deci un aliment recomandat. În 100 g de carne de vită slabă tocată se găsesc 15 g grăsimi, dintre care 5,5 g grăsimi saturate, 7 g grăsimi mononesaturate şi 0,5 grăsimi polinesaturate, plus 7 g colesterol.
Mineralele şi vitaminele. Vita conţine cantităţi mari de fosfor, fier, zinc, cupru, seleniu, dar şi vitaminele A, B1, B3, B5, B6, B9, B12 şi D.
Organele. Ficatul de vită este un bun regenerator, fiind bogat îndeosebi în fier, deşi cel de viţel îi este superior datorită diversităţii nutriţienţilor săi.
Carnea de vită: beneficii nutriţionale
Aşa cum am văzut, carnea de vită este o sursă excelentă de fier şi de zinc, într-o formă uşor asimilabilă în organismul uman. În plus, conţine toate vitaminele din grupul B, mai ales B9, indispensabilă femeilor însărcinate şi persoanelor anemice, dar şi vitamina A.
Carnea de vită: cum o mâncăm
Gătiţi carnea de vită de preferinţă la cuptor sau prin fierbere. O puteţi mânca, de asemenea, crudă, sub formă de carpaccio sau tartar. Pentru a frăgezi o bucată de carne, marinaţi-o în suc de citrice minimum o zi, la frigider.
În medicina ayurvedică. Aceasta sugerează consumul de carne rar, preferându-se cea de vită, care este indicată pentru sănătatea oaselor şi a sângelui, fiind recomandată persoanelor obosite. Medicina ayurvedică recomandă consumul cărnii de vită în supe, astfel încât să fie mai uşor digerabilă.