In librarii a aparut cartea „Cutremur de timp” semnata de Kurt Vonnegut, unul dintre cei mai valorosi scriitori americani, ea fiind lansata in colectia Fiction a Humanitas. De asemenea, au fost reeditate doua volume care merita sa le aveti acasa: „Imparatul mustelor” scris de William Golding (castigator al premiului Premiul Nobel pentru literatura in 1983) si „Maestrul si Margareta” de Mihail Bulgakov care fac parte din colectia „Raftul Denisei”.
Ultimul roman al lui Kurt Vonnegut, „Cutremur de timp”, scris in 1997, s-a aflat luni de zile pe lista de bestseller-uri New York Times. „Cutremur de timp”, care poate fi achizitionata la 27 de lei, este un roman captivant ce impleteste elementele autobiografice cu fictiunea.
Cand un cutremur de timp arunca intreaga omenirea cu zece ani in urma, pamantenii se vad nevoiti sa-si retraiasca, fara a putea schimba nimic, ultimii ani din viata, incepand de la 17 februarie 1991. Ideea ii apartine batranului scriitor de science-fiction Kilgore Trout, alter ego al autorului, ale carui povestiri impanzesc naratiunea, venind in completarea evenimentelor.
Romanul povesteste despre existenta „buubuulingilor”, extraterestrii dotati cu o inteligenta stralucita, care, odata cu aparitia televiziunii, refuza sa-si mai foloseasca imaginatia si devin niste fapturi lipsite de sensibilitate; despre cele trei surori „B-36”, numite astfel dupa un bombardier de pe planeta Pamant, dintre care cea mai rea e om de stiinta; despre doctorul Schadenfreude, psihiatrul care le interzice pacientilor sa mai rosteasca pronumele „eu”, intentionand ca prin aceasta inedita terapie sa-i elibereze de propriul sine.
Kurt Vonnegut s-a nascut la 11 noiembrie 1922 la Indianapolis. Studiaza chimia si biologia la Cornell University si Carnegie Institute. In 1942 se inroleaza in armata. Luat prizonier la Dresda, in 1945, este supravietuitor al bombardamentului asupra orasului, experienta atroce care ii inspira romanul „Abatorul cinci” sau „Cruciada copiilor: Un dans obligatoriu cu moartea” (1969). Intre anii 1946 si 1950 se angajeaza la compania General Electric, postura satirizata in primul sau roman, „Pianul mecanic” (1952). Din acelasi an, Kurt Vonnegut se dedica in exclusivitate scrisului.
In 1959 publica al doilea roman, „Sirenele de pe Titan”, apoi „Leaganul pisicii”, „Fii binecuvantat, domnule Rosewater” sau „Nu strica orzul pe gaste”, „Mama Noapte”, „Micul dejun al campionilor” sau „La revedere”, „Trista zi de luni”, „Bufoniada” sau „Gata cu singuratatea!”, „Detinutul”, „Dick Ochi-de-mort”, Galapagos, Barba Albastra, Hocus-Pocus, Cutremur de timp.
Printre volumele sale de povestiri se numara „Bun venit printre maimute”, „Canarul din cusca pisicii” si „Tabachera din Bagombo”. Kurt Vonnegut a murit la 12 aprilie 2007.
Sursa: Agerpres
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult