Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” a gazduit lansarea cartii „Mancarea intre ritual si simbol”, care ii are ca autori pe Petre Dunca, Delia Suiogan si Stefan Maris. Volumul este cu totul deosebit, pentru ca cei trei literati, dintre care doi sunt profesori universitari iar celalat este directorul Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Maramures, au scris o ”carte de bucate” de interes.
Lucrarea este editata de Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Maramures, si a aparut la Editura Ethnologica, in colaborare cu Editura Universitatii de Nord.
Prezent la lansare, profesorul universitar Constantin Cornita a spus ca „lucrarea nu este o simpla carte de bucate, este un fals tratat de gastronomie, realizata inteligent, cu trimiteri spre decriptarea sensurilor profunde ale ritualului mancarii”.
Pe langa partea teoretica, cartea mai cuprinde si numeroase retete traditionale culese de prin Maramures de studentii Universitatii de Nord Baia Mare. Cei interesati pot gasi informatii despre modul in care se gatesc scoverze cu branza de oaie, haluste cu lictari, baraboi acriti cu chisalita, razalai, piroste cu daralai in frunze de hed’i etc., bineinteles cu ”traducerea” aferenta.
Delia Suiogan a precizat ca se intentioneaza scrierea unui al doilea volum, in care sa se abordeze tema meniurilor de la sarbatori.
Titlu din ziar:
A fost lansata „Mancarea intre ritual si simbol”
Despre gastronomia profana si cea sacra, intr-un volum cu trei autori
Revista presei din Baia Mare – 17 decembrie 2007. Graiul Maramuresului
Sursa: Ramona-Ioana Pop
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult