Cartea ”Sa traiasca partizanii pana vin americanii!”, care prezinta epopeea partizanilor din Muntii Maramuresului povestita de unul dintre ultimii supravietuitori, Aristina Pop Saileanu, a fost lansata duminica, la Muzeul National al Satului ”Dimitrie Gusti”, in curtea Bisericii din Dragomiresti.
Aristina Pop Saileanu prezinta in cartea sa poveste sustinute cu documente despre luptatorii anticomunisti care au activat in Muntii Maramuresului. Autoarea avea doar 18 ani in momentul in care a luptat pentru idealurile sale de liberate si pentru asta a platit cu 11 ani de inchisoare.
Titlul cartii este dat de doua dintre versurile unui cantec care circula in zona Somesului, in anii rezistentei din munti. Cantecul a fost auzit de partizani ascunsi in podul unei case. Cartea este, de fapt, un interviu acordat de Aristina Pop-Saileanu, in 1995, ziaristei Liana Petrescu.
Aristina Pop Saileanu s-a nascut in Lapusul Romanesc in data de 13 mai 1931 si este fiica lui Nicolae Pop, cunoscutul padurar din Tara Lapusului care a salvat de la deportare mai multi evrei, in timpul prigoanei horthiste. Nicolae Pop ascundea si ajuta dupa razboi partizani urmariti de Securitate. Vanat de securisti, acesta s-a refugiat in munti impreuna cu fiica lui Aristina si cu fiul sau Achim, de 22 de ani. Dupa doi ani fiind bolnav, padurarul a coboarat din munti, ca sa nu devina o povara pentru ceilalti, dar a fost ucis fara mila.
Sursa: Ioana Osan
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult