Cartea ”FC Baia Mare: Generatia Mateianu” – volumul I a fost prezentata, in acest weekend, la o reuniune a scriitorilor de la Satulung, la eveniment fiind prezent si autorul, cunoscutul jurnalist Ioan P. Pop, presedinte al Asociatiei Presei Sportive din Maramures. Volumul face parte dintr-o trilogie pe care gazetarul o dedica sportului rege: fotbalul. Priceprea la scris, acumulata in cei aproape 50 de ani de activitate, nenumaratele ore petrecute in tribuna dar si minutiozitatea in documentare a facut ca volumul sa fie apreciat nu doar de microbisti. Nu doar acestora li s-a parut captivanta cartea in care se vorbeste despre generatia de aur a fotbalului maramuresean.
”Generatia Mateianu” – volumul I cuprinde aproape 500 de citate din 60 de autori, precum si peste 50 de fotografii cu o valoare deosebita. Este un document, dar si o enciclopedie a celor mai titrati fotbalisti ai judetului, care au scris istorie in sportul local dupa performantele avute. Pe atunci tribunele erau arhipline, spectatorii putand sa vada in Baia Mare meciuri cu echipe de top in Europa, cum e Real Madrid. FC-ul a ingenunchiat pe Fiorentina Florenta, vicecampioana Italiei in anul ”squadra azzurra” era campioana lumii, moment rememorat de Ioan P. Pop.
“Echipa avea in componenta sase campioni mondiali: patru in proaspata campioana mondiala a Italiei si doi in campioana precedenta Mondialului, Argentina. Cand am vazut formatia si cv-ul fotbalistic, m-am intrebat: «Ce cautam noi aici?» Eram doar in divizia B. Si s-a intamplat sa invingem cu 3-1. Multimea din tribune atat a ovationat echipa incat jucatorii, dupa ce au salutat publicul, au fost rechemati de la vestiare si aplaudati ca si marii artisti”, a povestit momentele de glorie ale fotbalistilor din Generatia Mateianu.
Primul volum al trilogiei s-a lansat in Baia Mare in prezenta presedintele Asociatiei Sportive din Romania, Dumitru Graur, iar ulterior ziarul Pro Sport i-a dedicat doua pagini. “Cartea aceasta imi este foarte draga. Probabil ca este o chestiune de psihologie sa iti placa ultimul nascut, dar oricum imi place de ea si pentru ca a fost intampinata cu mai putina rezerva, cu care noi, ziaristii din provincie, ne obisnuisem, adica cu aceasta falsa selectie de valori, care pornea neaparat de la un criteriu geografic”, a marturisit autorul.
La evenimentul din weekend a fost prezent si unul dintre fotbalistii Generatiei Mateianu. Marian Sabau a remarcat tocmai detaliile inserate in volum si pe care multi dintre cei implicati in gruparea baimareanu le-au uitat. “Trateaza un subiect drag mie pentru ca se refera strict la generatia mea, generatie care a adus satisfactie in fotbalul maramuresean. Este scrisa cu mult profesionalism de cineva care chiar a facut parte din sistem si a fost foarte apropiat sportului, in general, si fotbalului in acea perioada”, declarat Marin Sabau, fundas central in echipa FC-ului.
Cei care au reusit sa citeasca primul volum au precizat ca evenimentele surprinse sunt o adevarata lectie pentru generatia actuala, pasionata mai mult de bani decat de fotbal. “Inseamna foarte mult pentru tanara generatie. De exemplu, Marin Sabau a jucat 18 ani numai la FC Baia Mare. Calitatea asta, fidelitatea, nu prea o gasesti in zilele noastre. Din pacate, banul primeaza. O sa vedeti aici cum Condruc, venit din Viseu de Sus, a facut furori si a ajuns sa joace in echipa nationala. Conteaza foarte mult sa ne aducem aminte, sa invatam, iar cei care vin dupa noi sa le urmeze exemplul”, a declarat Gelu Dragos, cel care a organizat prezentarea de carte din Satulung.
Jurnalistul sportiv Ioan P. Pop a declarat ca a inceput deja sa scrie la cel de-al doilea volum, pe care doreste sa il lanseze in acest an.
Sursa: Anca Popescu