Jurnalul Annei Frank face parte din cele 35 de bunuri ale patrimoniului mondial „de interes universal” inscrise in acest an de UNESCO in registrul „Memoria lumii”, au informat reprezentantii organizatiei. Numarul total al inscrisurilor, de la crearea registrului in 1997, se ridica in prezent la 193, a precizat Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura – UNESCO.
Directorul general al UNESCO, Koichiro Matsuura, a anuntat inscrierea acestor elemente la recomandarea expertilor reuniti la Bridgetown (Barbados) in 28 iulie, in cadrul Comitetului consultativ international (CCI) al programului Memoria lumii.
Anne Frank, adolescenta evreica al carei jurnal intim cuprinde relatarea autoarei despre cei doi ani petrecuti intr-o ascunzatoare din Amsterdam in timpul ocupatiei naziste, a decedat intr-un lagar de concentrare in 1945. Jurnalul ei este considerat „una dintre cele 10 carti cele mai citite in lume”, subliniaza UNESCO.
Printre celelalte bunuri inscrise in acest an in registru, UNESCO atrage atentia asupra Arhivelor regale ale Thailandei, documente referitoare la reformele efectuate de regele Chulalongkorn cel Mare (1868-1910), precum si a Arhivelor regale ale Madagascarului, considerate „cheie pentru intelegerea fondarii si identitatii tarii”.
Au fost adaugate, de asemenea, documente precum arhive fotografice si cinematografice ale Agentiei ONU pentru refugiati palestinieni (UNRWA), registrul sclavilor din Antilele britanice, manuscrisele Abatiei cisterciene de la Clairvaux (Franta) si Catecismo Corticu, primul catehism scris in limba papiamento, o combinatie creola de afro-portugheza vorbita in insulele Caraibe olandeze.
Comitetul se reuneste la fiecare doi ani pentru a studia propuneri de inscrieri in acest registru creat cu scopul de a „pastra patrimoniul documentar, memoria lumii, care reflecta diversitatea limbilor, popoarelor si culturilor si de a sensibiliza publicul asupra importantei sale”.
Sursa: Agerpres