Scriitorul maramuresean Nicolae Breban, considerat unul dintre cei mai importanti si prolifici prozatori romani contemporani, isi lanseaza joi, 13 noiembrie, ora 16.00, volumul ”Orfeu in infern”, editat de Polirom in colectia ,,Fiction Ltd „. Alaturi de ”Orfeu in Infern”, va fi lansat si volumul Elegii duineze de Rainer Maria Rilke, in traducerea lui Nicolae Breban, aparuta la Editura Ideea Europeana.
Evenimentul are loc la sediul Uniunii Scriitorilor Romani din Bucuresti. Vor prezenta, alaturi de autor, Aura Christi, Eugen Simion, Gabriel Dimisianu, Mircea Martin, Cosmin Ciotlos si Daniel Cristea Enache.
Orfeu in infern reuneste cinci nuvele care vor sa readuca in discutia criticii si in atentia lectorilor romani genul nuvelistic, a spus Nicolae Breban. Acesta si-a propus sa repuna in valoare nuvelistica, specie despre care spune ca ”este neglijata in Romania – ca si in Franta sau Germania – de scriitori si editori, romanul – adesea un fals roman! – ocupand vitrinele si etajerele”.
Nicolae Breban a spus ca una dintre nuvele din volum, ”Rautaciosul adolescent”, este inspirata dintr-un scenariu al sau din filmul cu acelasi titlu, iar ”Booz” este un omagiu dedicat celei mai mari drame pe care a trait-o Romania sub comunism – spolierea si umilirea taranului roman. ”Orfeu in infern e o incercare de psihologie infantila in contact cu un urias exotic”, a explicat scriitorul.
Biografie Nicolae Breban
Nicolae Breban (n. 1934), romancier si eseist, este unul dintre cei mai importanti si prolifici prozatori romani contemporani. Debuteaza literar in revista Viata studenteasca, in 1957.
Opt ani mai tirziu publica primul sau roman, Francisca (tradus in limbile bulgara si rusa), distins cu Premiul „Ion Creanga” al Academiei Romane. In 1966 ii urmeaza romanul In absenta stapinilor, iar in 1968, Animale bolnave, care a intrunit toate aprecierile criticii – „romanul anului” si Premiul Uniunii Scriitorilor.
A fost redactor-sef al Romaniei literare. A semnat scenariul filmului Rautaciosul adolescent, precum si scenariul si regia filmului Printre colinele verzi (inclus in selectia oficiala a Festivalului International de la Cannes).
In 1973, apare romanul Ingerul de gips, iar in 1975, versiunea in limba suedeza a romanului In absenta stapinilor. Le urmeaza Bunavestire (1977), Don Juan (1981), piesele de teatru Culoarul cu soareci si Batrina doamna si fluturele (1981-1982, Paris), editia franceza a romanului In absenta stapinilor (1983, Flammarion, Paris), Drumul la zid (1984), versiunea franceza a romanului Bunavestire (1985, Flammarion, Paris), Pinda si seductie (1991), Amfitrion: I. Demonii marunti, II. Procuratorii, III. Alberta (1994), Ziua si noaptea (1998), Stricte amintiri literare (2001), Vointa de putere (2001).
La Editura Polirom, au aparut: Riscul in cultura (1997), Sensul vietii. Memorii I (2003), Animale bolnave (2004), Sensul vietii. Memorii II (2004), Sensul vietii. Memorii III (2006) si Sensul vietii. Memorii IV. Este membru corespondent al Academiei Romane si director al revistei Contemporanul. Ideea europeana.
Sursa: Ioana Osan
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult