Cateva dintre primele biblii tiparite, printre care si cea a lui Gutenberg, alaturi de manuscrise rare in limbile ebraica si greaca vor fi disponibile pe un site lansat de Biblioteca Vaticanului si de Biblioteca Bodleiana din Oxford.
Manuscrisele si cartile vechi, care insumeaza 1,5 milioane de pagini, vor putea fi consultate la adresa http://bav.bodeian.ox.ac.uk, unele dintre acestea incepand de marti. Lansat de Biblioteca Vaticanului si de Biblioteca Bodleiana a Universitatii Oxford, acest site face parte dintr-un proiect desfasurat pe o durata de patru ani, initiat in aprilie 2012 cu sprijinul unei fundatii culturale private, Fundatia Polonsky.
Scopul proiectului este reunirea textelor dispersate de-a lungul secolelor, pentru a putea fi consultate de cercetatori. Pe site va fi disponibila o Biblie a lui Gutenberg pastrata la Biblioteca Bodleiana, precum si o colectie de „editii princeps” ale acesteia, provenite din toata lumea.
O parte a colectiilor de manuscrise in ebraica si greaca, dar si a incunabulelor (carti tiparite in secolul al XV-lea, incepand cu 1450, in prima etapa a tiparului) provenite din cele doua biblioteci au fost alese de o comisie de cercetatori si de conservatori din lumea intreaga. Doua treimi din textele in format digital provin din Biblioteca Vaticanului si o treime, din colectiile Bibliotecii Bodleiene.
Acest proiect furnizeaza celor doi parteneri „ocazia de a creste nivelul si capacitatea numerica a volumelor digitalizate, cu mare atentie fata de expunerea cartilor, foarte sensibile datorita starii de conservare, la eventuale deteriorari”, a precizat Vaticanul intr-un comunicat. Site-ul ofera, de asemenea, prezentari video si explicatii oferite de arhivistul Vaticanului, arhiepiscopul francez Jean-Louis Bruguès, si de arhiepiscopul de Canterbury, monseniorul Justin Welby.
Colectiile Bibliotecii Bodleiene reprezinta cel mai mare fond de carti existent in bibliotecile universitare din Marea Britanie, cu 11 milioane de lucrari tiparite si 55.000 de reviste electronice. Biblioteca apostolica din Vatican, infiintata in 1451 de papa Nicolae al V-lea, este una dintre cele mai vechi biblioteci de cercetare din lume. Ea cuprinde 180.000 de manuscrise antice, 1.600.000 de lucrari tiparite, pe langa cele 150.000 de stampe, desene si gravuri. Printre acestea se afla 5.000 de manuscrise in limba greaca, ce contin operele lui Homer, Sofocle, Platon si Hipocrate.
Sursa: Mediafax